5 iPad apps voor de productieve 21e-eeuwse student

Als student hoef je inmiddels allang niet meer met gekreukelde blaadjes en lekkende pennen in de college banken te zitten. De meeste studenten hebben een laptop, tablet of smartphone en gebruiken die voor het maken van aantekeningen en het organiseren van studiemateriaal.

In de chaos van beschikbare studie apps kan het echter lastig zijn om de beste apps te vinden. Daarom een lijstje van vijf apps voor de productieve 21e-eeuwse student om het studeren nog nét even wat makkelijker te maken.

1. Google Drive
Zoals je vast al hebt ervaren heeft de iPad een weinig overzichtelijke document-structuur. Alle documenten zijn verspreid over verschillende apps opgeslagen zoals in de fotobibliotheek of op iCloud. Daardoor heb je geen gemakkelijk overzicht van je documenten wanneer je naar iets op zoek bent. Bovendien heb je maar beperkte opslagcapaciteiten op je iPad en al die documenten nemen kostbare ruimte in beslag.

Google Drive is hiervoor de oplossing. Met behulp van je Google Account kun je tot 15GB aan documenten gratis opslaan op je Drive. Bovendien kun je vanuit de meeste apps eenvoudig documenten uploaden en kun je mappen aanmaken waardoor je documenten sneller kunt vinden.

google-drive-ios_1020_large_verge_medium_landscape

De Drive is ook te bereiken via een browser zodat je altijd al je documenten bij de hand hebt. Je kunt daarin de documenten openen, downloaden en bewerken. Hoewel dit ook met iCloud en iWork (Pages, Numbers, Keynote) kan is het probleem daarvan dat je alleen met documenten kunt werken die zijn gemaakt met één van de iWork programma’s. Als je dus van je docent of een mede-student een bestand in een ander formaat krijgt dan heb je een probleem.

Met Google Drive kun je bovendien makkelijk samenwerken in documenten. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld samen een verslag moet schrijven of een presentatie moet voorbereiden. Het enige nadeel van Google Drive is dat het bewerken van documenten in de app maar in beperkte mate kan. Zo kun je alleen tekst toevoegen en bewerken maar worden tabellen bijvoorbeeld niet ondersteund. Je kunt dit omzeilen door het document in Pages te maken en het daarna te uploaden naar de Drive.

Naast Google Drive zijn er ook alternatieven zoals Box, OneDrive en Dropbox. Hoewel deze services goed werken bieden ze minder functionaliteit of opslagruimte dan Google Drive.

Hier vind je een link naar Google Drive.

2. Explain Everything
Explain Everything is een app waarin je documenten kunt importeren, annoteren en je stem kunt opnemen alsof je een presentatie geeft. Dit kan je vervolgens opnemen en naar je docent versturen. Het is bijvoorbeeld handig wanneer je je gedachten graag op papier wilt zetten maar er met woorden niet uitkomt.

Je kunt bijvoorbeeld een paar foto’s en een stuk tekst gebruiken en daarop aantekeningen maken. Dit kan Explain Everything dan als een videodocument opslaan zodat je het kunt versturen. Hetzelfde geldt voor de PowerPoint presentatie van een college waarop je makkelijk (gesproken) aantekeningen kunt maken zodat je het beter kan onthouden.

IMG_0419

Apps zoals Educrations en ScreenChomp doen ongeveer hetzelfde maar het voordeel van Explain Everything is dat de app bijna ieder bestandsformaat ondersteunt en je eenvoudig het videobestand naar andere apps kunt exporteren zoals een map in Google Drive of Evernote.

Hier vind je een link naar Explain Everything.

3. Pages
Een goede tekstverwerker kan natuurlijk niet ontbreken aan het rijtje studie-apps. Pages, de tekstverwerker van Apple, is daarvoor de beste en ook ongeveer de enige optie.

Het voordeel van Pages is de eenvoudige interface zonder al te veel onnodige informatie. Daardoor is het makkelijk om te zien waar je moet zijn als je bijvoorbeeld de opmaak wilt veranderen. Zelfs het toevoegen van foto’s en tabellen is erg makkelijk met Pages. Daarnaast kun je eenvoudig je document exporteren naar Word, Pages, PDF of ePub en naar apps zoals Google Drive.

Bullet-Numbered-points-iPad-iPhone-Pages

Pages is dus echt een aanrader als je je iPad wilt gebruiken om aantekeningen te maken tijdens colleges of als je wat ideeën op papier wilt zetten.

Hier vind je een link naar Pages.

4. Scanner Pro
Vaak krijg je informatie en uitdraaien van je docenten op papier waardoor je continu een stapel documenten met je mee moet slepen. Dat is niet erg handig en ook niet meer nodig met de app Scanner Pro. Met Scanner Pro kun je eenvoudig documenten inscannen om ze zo digitaal beschikbaar te maken.

Scanner Pro onderscheidt zich van andere scanner apps om de volgende redenen. Ten eerste is de app erg snel (binnen tien seconden kun je een goede scan gemaakt en verstuurd hebben), daarnaast kan de scanner moeiteloos de randen van een document detecteren, is de scan van goede kwaliteit (als er genoeg licht is) en kun je ervoor kiezen om de overbodige kleuren uit de scan te verwijderen (zodat je een duidelijk leesbare zwart-wit scan overhoudt).

w640-15

Met de app kun je verder de ingescande documenten automatisch naar Google Drive laten uploaden zodat je ze altijd bij je hebt ook al vergeet je een keer je iPad. Je kunt de scans ook openen in apps zoals Explain Everything, Pages en Notability.

Hier vind je een link naar Scanner Pro.

5. Notability
Notability is wederom een app waarmee je aantekeningen kunt maken. Je kunt er bestanden van ieder formaat mee openen en zodra het document geopend is kun je er op verschillende manieren aantekeningen op maken, zo kun je er op schrijven, typen, tekstvakken toevoegen en audio opnemen.

w640-16

Het schrijven gaat bovendien erg makkelijk. Er is een speciale modus voor links-handigen en een zoom functie zodat je in acceptabele grootte naast het document kunt schrijven. Verder is er een handige knop waarmee je je fouten kunt herstellen. Je kunt de aantekeningen automatisch naar Google Drive en andere apps laten versturen.

Hier vind je een link naar Notability.

Het voordeel van deze vijf apps is dat je ze eenvoudig met elkaar kunt gebruiken omdat ze elkaar op verschillende vlakken aanvullen en zo het hele studie-spectrum beslaan. De iPad is daarmee handig voor de student die van collegezaal naar collegezaal reist en graag overal productief aan de slag wilt kunnen.

0 Reacties
Reageer