4 vragen die elke tech-entrepreneur zichzelf moet stellen

Genevieve Bell, antropoloog by nature en hoofd van Intel’s Corporate Sensing and Insights team, stelt graag vragen. De rol van de Australische is het bedrijf zo goed mogelijk helpen voorbereiden op de onvoorspelbaarheid van de technologische toekomst. Een rol die steeds belangrijker begint te worden binnen de wereld van tech. Mensen zijn tegenwoordig eerder bereid zich af te vragen wie een product gaat gebruiken en waarom, zegt Bell.

Met de snelgroeiende ontwikkelingen binnen de technologie en vragen over privacy en veiligheid, wordt het steeds belangrijker om na te denken over mogelijke consequenties. Meer vragen stellen dus, zegt de antropologe, en dan ook vooral tijdens het design proces. Dit zijn de vier belangrijkste vragen die elke app-ontwikkelaar, product ontwerper of gadget geek zichzelf moet stellen:

1. Wat is de vorm van de technologie?

Het gaat hier om de basis: wat zal de vorm van je product zijn en wat gaat het toevoegen? Hoe groot is je object, hoe zwaar, heeft het ronde vormen – maar ook – heeft het een haptisch scherm nodig en wat ga je met de interfaces doen? Of een product goed voelt en wat het over jou als persoon zegt wordt steeds belangrijker. Geef je design dus genoeg aandacht.

2. Wat is de functie van de technologie?

“Technology’s form and function is always in dialogue with each other”, zegt Bell. Vraag je af wat je met je product wilt doen. Beveiliging is een onvermijdelijke component in het ontwikkelen van je technologie: houd tijdens het design-proces rekening met de dingen die gebruikers zullen doen, zoals bijvoorbeeld het woord “wachtwoord” als wachtwoord gebruiken.

3. Hoeveel autonomie heeft de technologie?

Hoe pro-actief is de technologie en waar draagt het aan bij? Technologie is er niet meer om commando’s aan te geven, maar kan nu dingen doen zonder dat de gebruiker dat vraagt. Tegenwoordig denken niet alleen thermostaten aan hoe warm het moet zijn, maar ook waterflessen en smartwatches kunnen je vertellen wanneer je een slok of stap moet nemen. Deze manier van autonoom denken die bij technologieën wordt ingebouwd vergt aandacht.

“What does it mean to think of a smart thermostat in your house?”

-Genevieve Bell

Vraag jezelf af voor wie de data zijn bedoeld, hoe lang iets duurt voor je product, wie het zal gebruiken en waar het wordt gebruikt.

4. En, denkt de technologie?

Nu vorm, functie en autonomie aan bod zijn gekomen, is het tijd om je af te vragen wat de consequenties van je beslissingen zullen zijn.

“So you built this thing, it can move on its own, and it can think. Well, what the hell is it actually thinking?”

-Genevieve Bell

Hier komen alle filosofische en ethische vragen boven tafel. Verdiep je in al-bestaande discussies over autonomische apparaten zoals de zelfrijdende auto of huisrobots. Wat gebeurt er als zich iets onverwachts voordoet? Als er een kangoeroe voor je auto springt, wie red je dan eerst? De kangoeroe, de bestuurder of de inzittenden?

Je kan wel anticiperen op mogelijke gebeurtenissen en je technologie daarop instellen, maar de toekomst voorspellen wordt een beetje moeilijk. Wees je ervan bewust dat je technologie een serie beslissingen zal moeten nemen.

Zo, nu je alle tips en tricks hebt kun je pas echt aan de slag, en vergeet niet jezelf vragen te blijven stellen tijdens het proces.

0 Reacties
Reageer