3D geprint membraan van elektroden kan hartaanval voorkomen

Wetenschappers hebben een web van sensors en elektroden ontwikkeld die het hart van iemand kunnen monitoren en tegelijkertijd kleine elektrische impulsen kunnen versturen zodat het hart goed blijft kloppen. Het apparaat kan zo zelfs een hartaanval tegenhouden maar ook zorgen dat het hart met een regelmatig patroon klopt. Met behulp van een 3D printer kan het membraan op maat gemaakt worden voor iedere patient om zo de beste resultaten te krijgen.

Igor Efimov is biomedisch ingenieur aan de Washington University en heeft meegeholpen aan het ontwikkelen en het testen van het apparaat. Volgens Efimov: “when it senses such a catastrophic event as a heart attack or arrhythmia, it can also apply a high definition therapy.

Onderzoekers van de University of Illinois en Washington University hebben gebruik gemaakt van hoge-resolutie beeldtechnologie en 3D-modelleringssoftware om een prototype membraan te maken dat precies om een konijnenhart past. Het hart bleef gewoon kloppen: “outside of the body in a nutrient and oxygen-rich solution“. Voor het membraan werd verder gebruik gemaakt van elastische elektronica van bijvoorbeeld siliconen zodat het omhulsel uit elkaar getrokken en gebogen kan worden – hartkloppingen – zonder te breken.

In eerste instantie zal het apparaatje voornamelijk gebruikt worden door wetenschappers om veranderingen in hartslag te monitoren onder verschillende omstandigheden. Waarschijnlijk zal het binnenkort echter ook gebruikt worden voor patiënten met een hoog risico op een hartaanval of die al een hartaanval gehad hebben.

Het volledige onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

3D-printed-pacemaker-membrane

0 Reacties
Reageer