Van big data naar big beats: Op deze 3 manieren helpt cloud-technologie muzikanten hun kunst verder te brengen

Wie denkt aan de muziek, denkt niet gelijk aan software. Denk je aan je favoriete plaat, denk je niet aan de hardware. Toch speelt technologie een steeds belangrijkere rol in het leven van muzikanten. Deze drie startups laten zien hoe cloud-technologie muzikanten helpt hun kunst verder te brengen.

Online samenwerken en samples delen

Dat ook het produceren van muziek in 2020 een technische aangelegenheid is, mag misschien geen verrassing zijn. Maar de manier waarop het proces is veranderd door innovatieve technologie, is op zijn zachts gezegd indrukwekkend.

Misschien wel het meest in het oog springende voorbeeld is Splice, een cloud-based platform waar producers niet alleen door een immense bibliotheek met samples kunnen bladeren, maar die samples ook direct in hun digitale werkstations (DAW’s) kunnen laden.

Dit kan vooral nuttig zijn voor artiesten die werken in elektronic, hiphop en andere genres waar sequencing van vitaal belang is.Doordat het op de cloud van Amazon Web Services (AWS) draait, kan Splice goed blijven op- en afschalen waar nodig.

Daar blijft het niet bij, want artiesten en producers kunnen via Splice ook direct met elkaar samenwerken door direct samples met elkaar uit te wisselen. En elk gedownload pakket samples of nieuw project wordt direct veilig opgeslagen in de cloud, inclusief versiebeheer.

Zo hoeven muzikanten en producers niet langer meer in dezelfde ruimte te zijn om te kunnen samenwerken, maar kunnen ze vanuit hun eigen studio’s – waar ook ter wereld – vaak bijna real-time gegevens met elkaar uitwisselen.

Veilig tickets kopen

Als de muziek dan eenmaal gemaakt is, is het tijd om als artiest de wereld in te trekken met die creaties. Nog altijd zijn optredens voor artiesten een zeer belangrijke bron van inkomen, maar is het nog altijd lastig om grip te krijgen op het verloop van de kaartverkoop.

Ook hier in Nederland zijn we bekend met het massaal opkopen van tickets voor concerten of festivals en die vervolgens tegen veel hogere prijzen opnieuw aanbieden.De Amsterdamse start-up GUTS vecht al jaren tegen deze gang van zaken en zet daarbij met succes innovatieve cloud-technologie en nieuwe ontwikkelingen als blockchain in.

Tijdens een speciale aflevering van Now Go Build sprak Amazon.com’s Chief Technology Officer, Dr. Werner Vogels, met GUTS-oprichter Maarten Bloemers over hun werk:

Intussen boekt GUTS met regelmaat flinke successen met hun technologie. Doordat hun website gehost wordt op AWS, gezien zij daar de capaciteit voor hebben, kunnen veel mensen tegelijkertijd een ticket kopen. Zo verkocht het bijvoorbeeld in no-time de theatertour van cabaretier Jochem Meyer uit en werden de bezoekers van Guus Meeuwis’ zijn jaarlijkse show ‘Groots met een zachte G’ uitvoerig begeleidt tijdens de aankoop van hun tickets.

Ontdek nieuwe artiesten

Hoewel je nieuwe favoriete liedje of artiest dankzij cloud-diensten en streaming services dichterbij is dan ooit, maakt de opkomst van zoveel nieuwe en interessante artiesten het soms lastig om jouw eigen neusje van de zalm te ontdekken. En andersom geldt: voor artiesten is het steeds lastiger om direct hun doelgroep te vinden.

Enter Big Data. Want door luisteraars te voorzien van de nieuwste, gecureerde, playlists met opkomende artiesten en vervolgens hun luistergedrag te analyseren, zorgt het cloud-platform Gigable er niet alleen voor dat jij als luisteraar ook steeds weer een passende nieuwe artiest te horen krijgt. De dienst verzorgt aan de andere kant muzikanten en promotors met inzichten over hun muziek: waar wordt er veel naar hen geluisterd en welke nummers doen het beter dan alle anderen?

Daarmee wordt met slim analyseren van die immense datastromen niet alleen de luisteraar continu verrast met nieuwe inspiratie, maar weten promotors en artiesten ook precies op welke plaatsen zij het beste hun concerten kunnen inplannen.

Gigable maakt gebruik van meerdere slimme cloud-oplossingen. Hierbij maken ze gebruik van de diensten van AWS, waaronder ook Hive. Hiermee worden verschillende soorten datagegevens op een uniforme manier verzameld en opgeslagen voor een efficiënte analyse. Wil je meer weten over de techniek achter de app, check dan deze blogpost.

Foto via Shutterstock

0 Reacties
Reageer