23andMe mag omstreden DNA-zelftesten weer verkopen

De omstreden DNA-testen van 23andMe waarmee je zelf de genetische vatbaarheid voor aandoeningen kunt testen zijn weer toegestaan, zo meldt het doorgaans betrouwbare Bloomberg.

Het bedrijf, dat gesteund wordt door Google, kreeg eind 2013 nog van de Food and Drug Administration te horen dat het alle zelftesten van de markt moest halen. 23andMe vroeg meerdere malen certificaten aan bij de FDA, maar kreeg tot nu toe steeds nul op het rekest.

Echter lijkt er nu toch schot in de zaak te komen. De FDA heeft aangekondigd dat een specifieke zelftest van 23andMe weer toegelaten wordt op de markt. Het gaat om een zelftest waarbij een bepaald gen gemeten kan worden. Als het gen, BLM genaamd, wordt gedragen door beide ouders is er 25% kans dat hun kinderen getroffen zullen worden door het Syndroom van Bloom.

Het Syndroom van Bloom is een zeldzame aandoening die via het DNA wordt overgegeven. Enkele kenmerken van de aandoening zijn versnelde veroudering, onvruchtbaarheid, groeiproblemen en een kortere levensverwachting. Met de zelftest van 23andMe kunnen ouders van te voren checken of hun toekomstige kind gevaar loopt en het syndroom zal erven.

De FDA stelt zich overigens niet alleen soepel op naar 23andMe. De autoriteit wil zeer waarschijnlijk nog meer zelftesten vrijwaarden van certificering, waardoor de producten makkelijker verkocht kunnen worden. Echter houdt de FDA wel toezicht op dergelijke zelftesten, zodat het tijdig kan ingrijpen als een product schade kan toebrengen.

0 Reacties
Reageer