Toen de Oculus Rift haar Kickstarter-debuut maakte in 2012, waren gamers er van overtuigd dat dit apparaat ervoor zou zorgen dat virtual reality eindelijk een vlucht zou nemen. Twee jaar én een overname van twee miljard dollar later, wordt het apparaat echter voor veel meer gebruikt dan alleen videogames.
De Oculus Rift, gemaakt door Oculus VR, is een headset die met behulp van tracking de bewegingen van je hoofd registreert. Zodra je bijvoorbeeld naar links of rechts kijkt, zal het beeld automatisch met je meebewegen waardoor het kijken net zo natuurlijk voelt als om je heen kijken in de echte wereld. De ervaring is daardoor zó immersief dat het echt voelt alsof je in een andere wereld terecht komt wanneer je de Oculus Rift draagt.
We hebben de laatste tijd over allerlei toepassingen voor de Oculus geschreven die veel verder gaan dan alleen videogames. De meest fascinerende toepassingen zijn hieronder voor je op een rijtje gezet. Zo wordt de Oculus Rift gebruikt om…
1. Om nog één keer buiten rond te lopen
Roberta Firstenberg hield ervan om buiten te zijn, in het bijzonder tuinieren, maar haar ziekte zorgde ervoor dat ze niet meer naar buiten kon. Totdat haar kleindochter Priscilla de Oculus Rift gebruikte om haar pijn te verzachten. Ze schreef een brief aan Oculus VR om haar situatie uit te leggen en kreeg een ontwikkelaarsversie van de Rift toegezonden. Daarmee kon Firstenberg de omgeving rondom een Toscaanse villa ontdekken en zo toch nog een keer buiten zijn.
2. Om te vliegen als een vogel
Onderzoekers van het Zürich University of the Arts hebben een machine ontwikkeld die gebruikmaakt van de Oculus Rift om een realistische vliegervaring te creëren. Het apparaat, genaamd Birdly, maakt gebruik van een motor om armbewegingen van een simulator om te zetten naar het bewegen van virtuele vleugels. Met de headset kijk je vanuit het perspectief van een vogel waardoor je het gevoel krijgt dat je écht opstijgt.
https://www.youtube.com/watch?v=uNeoZUah8iU
3. Om door de ogen van een robot te kijken
Onderzoekers van NASA’s Jet Propulsion Lab hebben een apparaat gecreëerd waarmee je door de ogen van een robot kunt kijken. De Oculus biedt dus een first-person perspectief vanuit het perspectief van een robot. Het apparaat maakt bovendien gebruik van een Kinect om bewegingen te registreren. In de afbeelding hierboven zie je bijvoorbeeld hoe iemand met de Oculus Rift op zijn arm beweegt en hoe tegelijkertijd de arm van de robot beweegt.
4. Om de activiteit van je brein in real-time te kunnen zien
Een groep onderzoekers van de University of California in San Diego en de University of San Francisco hebben samengewerkt met een game-ontwikkelaar om een platform te creëren waarmee je in real-time kunt zien hoe je hersenen reageren op stimuli. Het project, genaamd Glass Brain, werd onthuld door “Second Life” oprichter Philip Rosedale en een team van onderzoekers op SXSW dit jaar in Austin, Texas. Het systeem maakt gebruik van MRI-scans en EEE-elektroden om hersenactiviteit op te nemen. Deze activiteit kan vervolgens in real-time bestudeerd worden met behulp van de Oculus Rift.
5. Om militaire tanks te besturen
Het Noorse leger test momenteel een nieuw systeem waarmee soldaten met behulp van de Oculus Rift vanuit de tank een volledig overzicht van het omliggend gebied kunnen krijgen. Volgens het Noorse TuTV zijn er een aantal camera’s aan de tanks bevestigd om zo een 185-graden overzicht van de omgeving te creëren. Soldaten kunnen vervolgens de omgeving bestuderen zonder hun hoofd boven de tank uit te hoeven steken. Bekijk het bijbehorende filmpje op TuTV.
6. Om vanuit het perspectief van een drone te kunnen kijken
Parrot’s nieuwe drone, de Bebop, is te besturen met behulp van de Oculus Rift. Dat betekent dat je vanuit het perspectief van de 180-graden fish-eye lens van de drone kunt kijken. De persoon in bovenstaande afbeelding bestuurt de drone met de controller in zijn hand en met de Oculus Rift. Eerder schreven we ook al over de Oculus FPV, qua technologie vergelijkbaar met de Bebop.
7. Om een virtuele versie van jezelf te creëren
Oliver Kreylos, 3D-enthousiast, heeft een virtuele versie van zichzelf gecreëerd met behulp van de Oculus Rift en drie Kinect-camera’s. Videomateriaal van de drie camera’s wordt gecombineerd om zo een 3D-versie van Kreylos te creëren terwijl hij door een virtuele omgeving beweegt. Hij gebruikt hiervoor eerste generatie Kinect-camera’s waardoor het beeld nog een beetje wazig is, maar volgens Kreylos is het een volledig immersieve ervaring omdat je écht het gevoel hebt dat de virtuele versie je eigen lichaam is.
8. Om architecten te helpen om gebouwen te creëren
Arch Virtual, een architectenbureau dat werkt aan augmented reality apps voor de Oculus Rift, heeft een aantal applicaties gemaakt waarmee designers en architecten virtuele gebouwen kunnen maken én ervaren. Een virtueel model van een gebouw wordt vertaald naar het platform Unity3D. Met behulp van de Oculus Rift kunnen designers en architecten vervolgens virtueel het gebouw ontdekken om op een immersieve manier de ruimte te kunnen ervaren. In de toekomst zou dit een ideale oplossing zijn voor mensen die op huizenjacht zijn; met de Oculus zou je namelijk niet langer de deur uit hoeven om uitgebreid huizen van binnen te kunnen bestuderen en ervaren.
9. Om een ritje in de achtbaan te nemen vanuit je huiskamer
Een Oculus-ontwikkelaar met de gebruikersnaam Teddy0k werkt aan een applicatie voor de Rift waarmee je een virtuele achtbaan kunt creëren in je huiskamer. De simulator verkleint je tot het formaat van een muis en neemt je mee op een virtueel achtbaan-ritje. Dat dit niet altijd goed gaat, bewijst de tweede video…
https://www.youtube.com/watch?v=gNgQlFqQWlE
10. Om de tweehonderd meter hoge ijsmuur in Game of Thrones te beklimmen
Fans van Game of Thrones verzamelden zich vorig jaar tijdens HBO’s Game of Thrones Exhibition in lange rijen om in de échte Iron Throne te kunnen zitten. Dit jaar konden fans – met behulp van de Oculus Rift – virtueel de iconische muur van de Seven Kingdoms beklimmen.