Handig en overzichtelijk: dé boeken van 2020 per categorie

Boeken 2020

Hoe het jaar 2020 is gelopen, had niemand voorzien. Maar één ding is zeker: de meesten van ons hadden dit jaar meer tijd voor zichzelf dan ooit. Dat zorgde er niet alleen voor dat we dit jaar meer tijd besteedde aan het vinden van nieuwe hobby’s, ook oude hobby’s werden weer opgepakt. En dit was natuurlijk het uitgelezen moment om er een boek bij te pakken.

Welke boeken mocht je nou écht niet gemist hebben, of kun je met een gerust hart in het nieuwe jaar lezen? We hebben de boeken van 2020 voor je op een rijtje gezet. Dus mocht je nog op zoek zijn naar geweldige cadeaus voor de feestdagen, let dan even op. Want met een boek maak je vrijwel iedereen blij.

Psychologieboeken

Nu ik je zie – Merlijn Kamerling 

Tien jaar na de dood van zijn vader Antonie Kamerling, gaat Merlijn Kamerling op zoek naar wie zijn vader eigenlijk was. Hij neemt je mee in zijn zoektocht in alles wat zijn vader achterliet. In boeken, films en verhalen.

De meeste mensen deugen– Rutger Bregman 

Als er één boek was dit jaar om te lezen, dan was het wel het boek van Rutger Bregman, De meeste mensen deugen. Het is de NS Publiekswinnaar van 2020, en terecht. Want in dit boek geeft Bregman de nieuwste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Ga met hem mee op reis door de geschiedenis en laat je verrassen over antwoorden op oude vragen. Zoals: waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep van binnen geneigd tot het kwade of het goede?

Patronen doorbreken – Hannie van Genderen

Dit boek draait allemaal om het herkennen en veranderen van negatieve gevoelens. Van Genderen maakt in dit boek gebruik van schematherapie, dat je vooral zal helpen wanneer je steeds weer dezelfde fouten in het leven maakt, terwijl je je had voorgenomen om de volgende keer anders te reageren op een situatie.

Biografieën

Licht in de tunnel – Marc de Hond 

Marc de Hond overleed op 3 juni 2020 na een lang ziektebed. In zijn boek vertelt hij openhartig over de periode nadat hij te horen kreeg dat hij kanker had. Hij weet met optimisme en humor zelfs licht te brengen in de donkerste momenten. ‘We wachten niet tot het licht aan het einde aan de tunnel, maar we hangen zelf de lampjes op.’ Een bijzonder ontroerend en persoonlijk verhaal van iemand die inmiddels is overleden door kanker.

Een beloofd land – Barack Obama 

Wie nieuwsgierig is naar het persoonlijke verhaal van Barack Obama, moet dit boek zeker lezen. Het is een meeslepend en persoonlijk verslag van de geschiedenis in wording – van de president die ons inspireerde om te geloven in de kracht van democratie. Barack Obama vertelt in dit memoires hoe hij van een jongen die altijd op zoek is naar zijn identiteit, de leider van de vrije wereld werd.

Martien – Van burgemeesterszoontje tot kasteelheer – Jan Dijkgraaf 

Martien Meiland kennen we inmiddels allemaal dankzij het programma ‘Chateau Meiland’, dat wekelijks meer dan een miljoen kijkers trok. En als je eenmaal bekend bent, heeft ook iedereen een oordeel over je. Maar de serie laat slechts een klein deel van de tv-persoonlijkheid zien. In dit boek is hij openhartig over zijn héle leven. Over de relatie met Erica, over zijn jeugd, zijn familie en alle heftige dingen die hij ooit heeft meegemaakt. ‘Na het leven van dit boek, kun je pas een oordeel oordeel over hem vellen’.

Literatuur & Romans

Wen er maar aan – Maike Meijer 

Maike Meijer is actrice en scenarioschrijver. In haar nietsverhullende dagboek schrijft de werkloze M. over het kleine en grote verval in haar leven. Zoals over haar puberzoon Ole die het nest dreigt te verlaten en de seks met haar echtgenoot Koos dat tegenwoordig iets is dat af en toe moet gebeuren. Ze verlangt vurig naar een glansrol waarmee ze zichzelf – en bovenal haar zoon – kan bewijzen dat er nog toekomst in haar zit.

Opgewekt naar de eindstreep – Hendrik Groen 

Dit deel is het allerlaatste dagboek van Hendrik Groen, de meest geliefde bejaarde van Nederland. Voor iedereen die wil weten hoe het met Hendrik Groen gaat na zijn eerdere dagboeken.

De Zilverboom – Lucinda Riley 

Deze roman gaat over Greta die na dertig jaar terugkeert van Marchmont Hall, het prachtige landhuis dat ooit een belangrijke rol in haar leven speelde. Ze kan zich niets meer van deze periode herinneren, door een tragisch ongeluk is ze haar geheugen van de afgelopen jaren kwijt. Ze gaat op zoek naar haar verloren verleden en ontrafelt niet alleen haar eigen verhaal, maar ook dat van haar dochter.

Stoorzender – Arjen Lubach 

Wie altijd al meer over de presentator en maker van het programma ‘Zondag met Lubach’ te weten wilde komen, is dit boek zeker een aanrader. In Stoorzender doet Lubach verslag van twee jaar uit zijn bewogen bestaan. Vanuit zes verschillende plekken schrijft hij ongebruikelijk persoonlijk over onder andere Zondag met Lubach, muziek, comedy, politiek, het leven en natuurlijk: de liefde.

De zeven zussen – Lucinda Riley

Ook De zeven zussen mogen niet ontbreken in dit rijtje. Want deze reeks over, niet geheel verrassend, zeven zussen, blijkt een regelrechte hit. Na de plotselinge dood van hun vader komen de zussen bij elkaar en doen ze stuk voor stuk ontdekkingen over de achtergrond van hun leven. Elke zus heeft haar eigen verhaal in deze reeks.

Thrillers

Façade – Esther Verhoef 

Twee jaar na haar pijnlijke scheiding komt jonge moeder Iris van der Steen eindelijk aan vakantie toe. Een roadtrip dwars door snikheet Europa met oldtimer Toet, en stapels cassettebandjes uit haar jeugd, moet haar dichter bij zichzelf en bij haar reislustige moeder in Portugal brengen. Wanneer ze de knappe, charismatische sportinstructeur Mischa de Jong laat instappen lijkt de reis een romantische wending te nemen. Maar Mischa is niet wie hij zegt te zijn.

Spiegelman – Lars Kepler 

Vijf jaar na haar verdwijning wordt het levenloze lichaam gevonden van een jonge vrouw. De enige ooggetuige van de moord is een warrige man, die niet zeker weet wat hij gezien heeft. Joona Linna roept de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark, zodat de man onder hypnose zijn herinneringen weer kan oproepen. Wie was de man die ze zag in het raam? Wie is Spiegelman?

Midwinter – Suzanne Vermeer

Alice de Vreede was 21 jaar oud toen ze voor het laatst op wintersport ging. Wat destijds echter begon als een heerlijke vakantie, liep uit op een drama. Een ongeluk met verstrekkende gevolgen. En het was allemaal haar schuld. Acht jaar later besluit ze op aanraden van haar nieuwe psycholoog mee te gaan met een vriendengroep om te skiën. Maar wat er dan gebeurt, had niemand voorzien.

Bonuskind – Saskia Noort

De vijftienjarige Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. De vierentwintig uur die volgen ontvangt Lies geen enkel teken van leven. Haar vader en zijn nieuwe vriendin Laura schakelen de politie in, ze geloven dat het te maken heeft met haar mentale toestand: ze zou de scheiding nooit te boven zijn gekomen en heeft daarom besloten te verdwijnen. Of erger. Lies weet echter zeker dat ze dat nooit zou doen en gaat zelf op onderzoek uit. Met alle gevolgen van dien.

Beelden: Unsplash / Bol.com

0 Reacties
Reageer