Blokkades: 5G internet wordt nog steeds tegengehouden

5G

De komst van 5G internet komt steeds dichterbij, maar daar lijkt lang niet iedereen blij mee te zijn. De komst hiervan wordt namelijk flink geblokkeerd door burgers. De reden hiervoor: critici vrezen voor gezondheidsproblemen door de stralingen van de 5G-masten.

Op dit moment beschikt Nederland over 18.000 mobiele antennes. Wanneer het super snelle 5G internet komt, zullen er meer antennes komen. Providers geven aan dat deze met 10 procent zullen toenemen. Maar veel mensen proberen de komst van deze nieuwe masten te dwarsbomen, aldus de providers.

Gezondheid en 5G

Tot dusver is er geen wetenschappelijk bewijs dat de straling van 5G masten slecht zou zijn voor onze gezondheid. Omdat de masten van 5G internet over een stuk kortere afstand werken, zijn er meer masten nodig. Maar volgens een aantal wetenschappers zorgt dat ervoor dat de mensen meer worden blootgesteld aan elektromagnetische straling.

In 2017 stuurden 180 wetenschappers uit 36 dan ook al een brief naar de Europese Unie. Volgens hen zorgt de blootstelling aan zoveel straling namelijk wel voor gezondheidskwalen. Zij geven aan dat er in sommige onderzoeken een verband wordt gezien tussen de straling en hersentumoren, Alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen.

Vertraging

Deze zorgen van de wetenschappers en burgers zorgen ervoor dat er een flinke vertraging ontstaat bij het plaatsen van extra masten. Normaalgesproken duurt een aanvraag voor een mast zo’n twee jaar. Maar omdat bewoners nu vaak naar de rechter stappen om te voorkomen dat er extra masten worden geplaatst, duurt het veel langer.

KPN heeft op dit moment zo’n 300 aanvragen lopen, maar volgens Joost Farweck, de CEO van KPN, verloopt dit “erg traag en stroperig”. Het laten plaatsen van zendmasten en antennes kost een hoop geld, terwijl de providers aan alle kanten worden tegengehouden.

Het kabinet eist een hogere landelijke dekkingsgraad van 98 procent voor de komende 5G netwerken. Maar volgens Farweck moet het wel mogelijk zijn voor deze dekking te zorgen. Hij wil dan ook dat de overheid de telecomaanbieders helpt op dit gebied.

0 Reacties
Reageer