Na de zaak rond het kraken van de iPhone van de terrorist in de San Bernanindo-zaak, is er nu ook een vergelijkbare zaak tegen Apple in New York ingetrokken. Het gaat om een drugszaak in New York waarbij de FBI toegang wilde tot de inhoud van het toestel van een verdachte. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie had een zaak aangespannen om Apple te verplichten te helpen data van dit toestel af te halen, maar dat is niet meer nodig.
Bij de San Bernanindo-zaak liet de FBI het toestel hacken, bij de zaak in New York kreeg de FBI simpelweg de pincode van het toestel van iemand. Daardoor was kraken van het toestel of het omzeilen van de de beveiliging niet nodig.
De zaak in New York was al voor de rechter geweest in maart en toen kreeg Apple gelijk. Het bedrijf had aangevoerd dat de overheid niet duidelijk had kunnen maken waarom medewerking nodig is. De rechter ging daar in mee en de FBI moest eerst maar eens laten zien dat het alles had gedaan om de data van het toestel te halen.
Andere hardware en software
Technisch kun je de zaken in San Bernanindo en New York overigens niet helemaal te vergelijken: bij de San Bernanindo-zaak ging het om een iPhone 5C, waarbij Apple niet bij de data op het toestel kon.
Bij de zaak in New York draaide de iPhone 5S, die qua hardware beter beveiligd is dan de 5C, op een oudere versie van iOS. Bij deze versie zou het voor Apple nog mogelijk moeten zijn om data van het toestel te halen, onlangs de betere hardwarematige beveiliging.