Vooruitblik: Dit kunnen we verwachten van The Next Web 2017

Donderdag start The Next Web Conference weer, dé tweedaagse conferentie in Amsterdam waar je bij moet zijn als je geïnteresseerd bent in technologie.

TNW wordt dit jaar voor de 12e keer georganiseerd en gaat steeds een stap verder. Sinds vorig jaar is de conferentie uitgegroeid tot een echt festival op het Westergasterrein met 15.000 bezoekers en 3500 bedrijven. Daarbij neemt de line-up van sprekers met een expertise in technologie en innovatie bovendien toe die over de trends van nú spreken.

Wat kunnen we verwachten?

AI & robots

De technologie die ons leven de komende jaren het meest zal veranderen in kunstmatige intelligentie. De opkomst van autonome robots zal ons leven makkelijker maken, maar levert ook veel mensen stress op. Er zijn veel vragen rondom de opkomende technologie met voors en tegens, waar een groot aantal sprekers op TNW inhaakt.

‘Hoe voorkomen we een AI-apocalypse?’, vraagt datawetenschapper en YouTuber Siraj Raval zich op de conferentie af. Hij wil zijn toeschouwers voorbereiden op een mogelijke ramp die ons met AI te wachten staat.

Ambarish Mitra, de oprichter van Blippar — een browser in AR die veel gebruikmaakt van AI — ziet de toekomst met nieuwe technologie rooskleuriger tegemoet. Hij focust zich op de voordelen die nieuwe technologieën ons bieden, zonder direct op de negatieve kant vol doemscenario’s te focussen. 

Voor een tussenweg voor mens en machine is daar Moon Ribas, een ‘cyborg artist’. In gesprek met Wester van Gaal praat ze over hoe je je eigen zintuigen kunt ontwerpen en wat het inhoud om als mens een cyborg te worden. Zelf heeft ze al daad bij het woord gevoegd, want er zit een sensor in haar arm die seismische trillingen, of aardbewegingen, vast kan stellen.

Toekomst van vervoer

Het volgende hot topic dat dit jaar meer speelt dan ooit. Afhankelijk wie je het vraagt hebben allemaal binnen vijf tot twintig jaar een zelfrijdende auto. Sommigen denken zelfs dat we de lucht in gaan met (zelf)vliegende auto’s — of gaan we juist ondergronds?

Vast staat dat de zelfrijdende auto ons leven gaat veranderen op een manier die we nu nog niet volledig kunnen doorzien. Brad Templeton zal ons proberen uit te leggen wat hij nu al wel voorziet. De man heeft een te groot CV om op te noemen, maar adviseerde onder andere Google’s team dat bezig is met de zelfrijdende auto.

De toekomst van vervoer stopt niet bij auto’s. In 2012 bedacht SpaceX- en Tesla-topman Elon Musk het concept van de Hyperloop. Hij had zelf niet genoeg tijd om het plan tot uitvoering te brengen en liet het daarom aan anderen. Eén van de universiteiten die zich hier vol op stortte was de TU Delft. Het team van de universiteit won Musk’s ‘Hyperloop Pod Competition’ en besloot toen een stap verder te gaan. Een deel van hen startte Hardt Global Mobility, een bedrijf dat zich vol op de Hyperloop focust. Begin dit jaar kregen ze al 300.000 euro kapitaal van de NS en afgelopen week werd bekend dat ze samen met bouwbedrijf BAM werken aan een testtraject voor de Hyperloop. Hardt Global Mobility-CEO Tim Houter komt vertellen over de volgende stappen van het nieuwe vervoersmiddel

Focus (zonder technologie)

Een volgende technologische trend die we steeds vaker waarnemen, en dus ook terugzien op TNW, is het afstoten van technologie in ons leven. Want het gebruik van tech en social media zorgt voor afleiding en is voor veel mensen verslavend. Nir Eyal schreef het boek ‘Hooked’ over hoe bedrijven gebruikmaken van psychologie om Facebook, Slack en de iPhone verslavend te laten werken. Hij vertelt op TNW over de last die veel vormen van technologie op ons legt en hoe die onze productiviteit en ons geluk beïnvloeden.

Want onze wereld bestaat uit informatie die vecht voor onze aandacht. Hoe kunnen onze apparaten ons leven verbeteren in plaats van in de weg te staan? Hoe kunnen designers ervoor zorgen dat apps wel aan staan, en bijvoorbeeld de locatie bijhouden, maar toch onze privacy en beveiliging in acht nemen? Die vragen stelt Amber Case, schrijver van het boek ‘Calm Technology’. Case onderzoekt de interactie tussen mens en computer en hoe de relatie tot informatie de manier waarop we denken en doen veranderd. Ze is daarvoor verbonden aan Harvard’s Berkman Klein Center for Internet and Society en het MIT Center for Civic Media.

Colin-Benders Music Summit TNW

Music Summit op vrijdag

Nieuw dit jaar op TNW is de Music Summit op vrijdag, over technologie en muziek. Het 3-uur durende programma is een samenwerking met muziekbureau MassiveMusic en heeft een line-up van techondernemers en pioniers in de muziek. Op het podium staan onder andere Hardwell (de Nederlandse nummer 1 DJ van de wereld), Molly Neuman (hoofd muziek bij Kickstarter) en Colin Benders (beter bekend als Kyteman).

Het doel van het mini-summit is om “de top van de creatieve sector als de technologische branche te inspireren met verhalen die zijn voortgekomen uit een samensmelting van muziek en technologie”, meldt de organisatie.

Wij doen verslag

The Next Web Conference vindt deze week plaats op donderdag en vrijdag. Als je niet aanwezig kunt zijn, zijn veel van de sprekers via een livestream te volgen op de site van The Next Web. Numrush doet uiteraard net als afgelopen jaren samen met zustersite Vance.nl verslag van het festival.

0 Reacties
Reageer