Voorstel aftapwet naar Tweede Kamer ondanks twijfels Raad van State

Het kabinet heeft het voorstel voor een sterkere Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) bij de Tweede Kamer ingediend, ondanks het advies van de Raad van State om dat in deze vorm van de wet niet te doen. De Raad van State heeft twijfels over de daadwerkelijke effectiviteit van het toezichtstelsel dat de regering voorstelt met de nieuwe wet voorstelt.

In de vernieuwde wet hebben inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer mogelijkheden om digitale communicatie te onderscheppen. Dat is volgens het kabinet nodig om de veiligheid van Nederland beter te kunnen waarborgen en het bedrijfsleven te beschermen. De huidige wet volstaat volgens het kabinet niet meer. In de nieuwe wet krijgen inlichtingendiensten meer vrijheid om hun taps uit te voeren. De tap hoeft zich dan niet te richten één doel, maar kan bijvoorbeeld op een grote groep mensen gericht worden.

Om de privacy van burgers te waarborgen, gaat een speciale commissie deze taps van tevoren beoordelen. In het advies heeft de Raad van State twijfels geuit over dit toezicht. In de praktijk zou de constructie er namelijk ook voor kunnen zorgen dat de privacy van burgers in het geding komt. De Raad van State bekritiseert de ‘versnippering van het toezicht’. Naast de toetsingscommissie die vooraf een oordeel velt, blijft er ook een commissie bestaan die achteraf toezicht houdt.

In het wetsvoorstel staat verder een bewaartermijn van drie jaar van de onderschepte gegevens, wat volgens de Raad van State te lang is.

0 Reacties
Reageer