‘Tech-giganten profiteerden van samenwerking met de NSA’

Waar Cisco-CEO John Chambers zich onlangs nog beklaagde bij President Obama over het gedrag van de NSA stelt Glenn Greenwald, de journalist die verantwoordelijk is voor het naar buiten brengen van verschillende geheime documenten die hij kreeg doorgespeeld van klokkenluider Edward Snowden, dat veel tech-giganten hebben geprofiteerd van hun samenwerking met de NSA.

In reportages voor de Britse krant The Guardian bracht de journalist verschillende Snowdendocumenten uit, daarnaast schreef hij op basis van de tienduizenden geheime documenten het boek De Afluisterstaat, die hij deze week presenteerde in Amsterdam.

In een gesprek met Nu.nl vertelt Greenwald hoe deze bedrijven op allerlei manieren hebben samengewerkt die niet wettelijk verplicht zijn, door de NSA betere en efficiëntere toegang te geven en door het omzeilen van versleuteling. Het inlichtingenbudget van de Verenigde Staten – van zo’n 75 miljard dollar per jaar – wordt voor 70 procent uitgegeven aan bedrijven die in opdracht van diensten als de NSA werken. Volgens Greenwald hadden de techbedrijven onder meer oog op een deel van dat bedrag.

Daarnaast biedt een nauwe samenwerking met de overheid allerlei voordelen, vertelt de journalist. “Het behouden van een goede relatie met de overheid geeft je bescherming tegen overheidsinmenging door regelgeving, je krijgt contracten die erg lucratief zijn en je krijgt meer toegang en invloed in Washington.”

In Juni 2013 onthulde Greenwald dat verschillende grote Amerikaanse bedrijven samenwerkten met de NSA, onder het zogenaamde PRISM-programma. Hierbij werden namen genoemd als Google, Facebook, Microsoft en Yahoo. De bedrijven ontkenden stellig; ze zouden alleen gegevens hebben overhandigd als een rechtbank hen dat had opgedragen en ontkenden hiermee dat de NSA onbelemmerd toegang had.

Volgens Greenwald is dit erg misleidend omdat dat gerechtelijke proces geen limieten plaatst op wat de NSA doet. Volgens hem geeft PRISM de NSA wel degelijk toegang tot de servers van techbedrijven. Dat hoeft niet te betekenden dat ze complete toegang hebben, maar ze kunnen de bedrijven wel vertellen wat ze willen en dan kunnen ze het krijgen, aldus de journalist.

Nu een groot aantal geheime NSA documenten openbaar zijn gemaakt zitten de tech-bedrijven “volledig in een paniekmodus,” stelt Greenwald. “Ik denk dat ze serieuze beperkingen willen aan de hoeveelheid medewerking die ze moeten verlenen, omdat ze die verplichte medewerking zien als bedreiging voor hun bedrijf.” Techbedrijven zullen zich naar Greenwald’s verwachting dan ook meer gaan inzetten op het beveiligen van communicatie en het ontwikkelen van versleutelmethodes.

Deze ontwikkeling zou in ieder geval een goede zaak zijn, maar het verhaal houdt hiermee natuurlijk niet op. Binnenkort zal Greenwald nieuwe onthullingen doen waarin duidelijk wordt wie de NSA als doelwit bestempelde, iets waar de dienst alles behalve blij mee zal zijn.

Bron: Nu.nl

0 Reacties
Reageer