Kantelpunt: Streaming is goed voor meer dan de helft van de inkomsten muziekindustrie in de VS

De muziekindustrie heeft vorig jaar een kantelpunt bereikt. Volgens de RIAA, die de verkoop van muziek in de gaten houdt, was streaming goed voor 51 procent van de inkomsten van de Amerikaanse muziekindustrie. En dat is voor het eerst.

De muziekindustrie deed het sowieso niet slecht. Vorig jaar werd er 7,7 miljard dollar opgehaald, waardoor 2016 het beste jaar voor deze branche is sinds 2009. Let wel: dit geldt allemaal voor de Verenigde Staten, dus niet voor Europa. Vooral streaming blijkt dus snel te groeien als inkomstensbron. Dit is namelijk de tweede mijlpaal in twee jaar. In 2015 werd er voor het eerst meer uitgegeven aan streamen dan aan downloaden.

In 2011 was streamen nog maar goed voor 9 procent van de gehele opbrengst voor de muziekindustrie in Amerika. In de afgelopen vijf jaar is dat dus keihard gegroeid. En dat geldt niet alleen voor de gratis Spotify-accounts met reclame er tussendoor. In Amerika is het aantal betaalde accounts van 10,8 miljoen in 2015 naar 22,8 miljoen in 2016 gegaan. Dat is dus net iets meer dan verdubbeld. En die accounts waren goed voor ongeveer een derde van alle inkomsten.

Toch ging het voor 1999 nog beter met de muziekindustrie. In de hoogtijdagen van de CD kochten we duidelijk nog meer. De inkomsten van nu zijn dan ook maar ongeveer de helft van wat ze in 1999 waren. Daarna kochten we steeds minder. De reden hiervoor laat zich raden: het illegaal downloaden kwam op.

Hoe lang blijft dit?

Ondertussen is het ook maar de vraag hoe lang deze stijgende lijn blijft. Op een gegeven moment heeft iedereen die dat wil een betaald streamingaccount en zijn er ook geen mensen meer over die nog een gratis account met reclame kunnen aanmaken. Ondertussen gaat de opbrengst van aanbieders als iTunes nog steeds naar beneden. Downloads via Apple’s muziekwinkel leverde in 2013 nog 2,8 miljard dollar op, terwijl dat vorig jaar nog maar 1,8 miljard dollar was.

En ook op de verkoop van CD’s en LP’s hoef je in Amerika niet meer te rekenen. We kopen namelijk steeds minder in de winkel. De fysieke aankopen zijn namelijk met 16 procent gedaald sinds 2016, waardoor het nu nog maar 1,7 miljard dollar ophaalde. Dat terwijl fysieke aankopen in 2010 nog de helft van de inkomsten genereerden. Overigens heeft vinyl nog wel een kleine comeback: 2016 is voor de platen het beste jaar sinds 1985.

0 Reacties
Reageer