Speciale eHealth-uitbreiding Arduino helpt handige hackers met bouwen van nieuwe tools

We zijn op de redactie van Numrush behoorlijk fan van Arduino. Het heeft wellicht een stevige instap, maar wanneer je eenmaal aan het knutselen bent met de verschillende sensoren en andere uitbreidingen, blijft het mateloos inspireren. Een speciale eHealth-uitbreiding moet handige hackers nu in staat stellen om zelfs medische gereedschappen te ontwikkelen.

Wie niet bekend is met Arduino en het bijbehorende ecosysteem even een korte uitleg: de kern is een microcontroller (een soort mini-computer) met allerhande aansluit mogelijkheden. Rondom deze microcontrollers zijn allerhande sensoren en shields te krijgen voor input, die met een toegankelijke programmeertaal zijn uit te lezen en om te zetten naar een vorm van output.

Arduino is niet alleen een betaalbaar platform (starterskits komen vanaf 50 euro), het is ook open source, wat betekent dat er een hele brede community van developers en creatieve constant bezig zijn het hele systeem te optimaliseren. We schrijven hier wel vaker over de creatieve, interactieve objecten die gebouwd worden met Arduino, waarvan de meest recente voorbeelden de toepassing van Google tijdens hun I/O-event of deze NeuroKnitter zijn.

De nieuwste uitbreiding is het zogenaamde eHealth shield. Dit shield, ook beschikbaar voor de Raspberry Pi, is een uitbreiding op de bestaande Arduino controller en biedt controle over 9 aanvullende sensoren. Zo kan de shield bijvoorbeeld thermometers, ECG, glucosemeters, hartslagmeters en bloeddrukmeters uitlezen, direct vanaf de apparaten.

todos_elementos_big

Daarnaast heeft de sensor toegang tot liefst 6 connectiviteitsmogelijkheden: WiFi, 3G, GPRS, Bluetooth, 802.15.4 en ZigBee. Wanneer er bijvoorbeeld real-time diagnoses moeten worden gesteld, kan een kunstige knutselaar een camera aan de 3G module koppelen en live video streamen via de shield.

De nieuwe eHealth shield voor Arduino of Raspberry Pi is niet de goedkoopste shield op de markt (zeker ook niet de duurste, trouwens). Voor 75 euro komt hij je kant op. Ben je echt enthousiast en wil je aan de slag om je eigen medische gadget te bouwen? Check dan de complete eHealth-set, inclusief 9 sensoren zoals hartslag- en glucosemeter. Je zult dan wel iets dieper in de buidel moeten tasten: voor 370 euro kun je aan de slag om een concurrent voor de Scanadu Scout te bouwen!

luis_conectado_big

0 Reacties
Reageer