SleepImage helpt je om slaapproblemen te ontdekken

Met de komst van allerlei activity- en slaaptrackers zijn we steeds beter in staat om het functioneren van ons eigen lichaam in de gaten te houden. Echter kunnen veel trackers geen hardnekkige klachten detecteren, waardoor we met ‘oude’ klachten blijven rondlopen.

Eén van deze klachten is slaapapneu, een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap de ademhaling niet goed functioneert. Om deze ‘ziekte’ te constateren zijn dure onderzoeken nodig, waardoor de stoornis in 75% van de gevallen onopgemerkt blijft. Uit onderzoek blijkt dat personen die aan deze stoornis lijden, vaker betrokken zijn bij dodelijke auto-ongelukken.

De onlangs gelanceerde slaaptracker SleepImage gaat hier wat aan doen. De slaaptracker meet tijdens de slaap diverse gegevens als de hartslag, het ritme van ademhalen en of je snurkt. Daarnaast meet de tracker ook in welke positie je slaapt; op je rug, op je zij of op je buik.

Hoe werkt de SleepImage?

De tracker bestaat uit een ovaalvormige sensor die dichtbij het hart wordt vastgeplakt en uit een elektrode die ter hoogte van de ribben wordt geplaatst. Via bepaalde algoritmes wordt het verband gemeten tussen de hartslag en het ritme van ademhalen. Het verband tussen deze twee activiteiten is normaal gesproken alleen vast te stellen via de eerder genoemde dure onderzoeken.

Sleep Apnea

Als je wakker wordt kun je de sensor en de elektrode verwijderen en de data uploaden naar de bijbehorende website. Op de website zie je een compleet overzicht van je nachtrust, inclusief de positie die je daarbij hebt aangenomen. Zo zie je onder andere wanneer je in diepe slaap was, wanneer je snurkte en hoe vaak je wakker bent geweest.

Via een extra ‘premium’ module kun je nog meer gedetailleerde informatie bekijken. Zo krijg je de beschikking over nog meer klinische informatie en visualisaties, waarmee een arts kan bepalen of je lijdt aan slaapapneu of een andere slaapstoornis.

Aan de SleepImage hangt wel een flink prijskaartje. Zo betaal je eenmalig 249 dollar voor de tracker, maar dien je elk jaar 99 dollar te betalen voor de dienst om de gegevens via de website in te zien. Wil je upgraden naar ‘premium’ dan betaal je jaarlijks 149 dollar voor de dienst. Aan de andere kant kun je wel torenhoge onderzoekskosten besparen met de aanschaf van de SleepImage.

Een slaaptracker als de SleepImage laat zien dat personen steeds minder afhankelijk worden van artsen. Echter blijven nog veel mensen sceptisch over het gebruik van dit soort middelen en is het wachten totdat er meer resultaten beschikbaar komen.

0 Reacties
Reageer