Radboudumc gaat met zusterbedrijf van Google in big data graven voor parkinsononderzoek

Het Radboudumc gaat in big data graven om onderzoek te doen naar de verschillen tussen mensen met de ziekte van Parkinson. Eén van de partners van het onderzoek is Verily, een zusterbedrijf van Google. De Radboud Universiteit heeft een methode ontwikkeld om de gegevens veilig op te slaan en te verwerken.

Bas Bloem, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan de Radboud Universiteit, zegt tegen BNR dat er vooral nog onderzoek gedaan moet worden naar de verschillen tussen mensen met parkinson. Door heel veel gegevens te combineren willen de onderzoekers erachter komen welke factoren per individu een rol spelen.

Verder zei Bloem tegen BNR dat de onderzoekers vermoeden dat die factoren die bepalen snel achteruit gaan per mens verschillen. Als dat klopt, kunnen de gegevens helpen bij het voorschrijven van een specifieke persoonlijke behandeling voor de ziekte.

Privacy

De Radboud Universiteit heeft een methode ontwikkeld om de gegevens van de deelnemende patiënten veilig te behandelen, ontwikkeld door hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs. Aan het big-data-onderzoek doen 650 patiënten mee. Zij zullen onder meer wearables dragen die data verzamelen en deze automatisch afstaan aan de onderzoekers.

Die gegevens worden direct versleuteld en opgeslagen, maar de beheerder van de serverruimte kan de data niet bereiken. De data kunnen pas ontsleuteld worden als een derde partij daar toestemming voor geeft. Pas als dat is gebeurd, kunnen de gegevens terechtkomen bij een dokter of bij andere partijen, zoals Verily. Het vertrouwen in de sleutelbeheerder speelt in het systeem dus een belangrijke rol. Ook krijgen patiënten een pseudoniem, waardoor de privacy beter gewaarborgd moet zijn.

Jacobs hoopt dat zijn ontwikkelde methode zich door het onderzoek van het Radboudumc kan bewijzen. Op die manier kan de methode vervolgens wellicht gebruikt worden als de standaardmethode om privacygevoelige medische informatie op te slaan en uit te wisselen. De software wordt open source beschikbaar.

0 Reacties
Reageer