Onderzoek: ‘Jaloezie en afgunst op Facebook leiden tot depressies’

Het gras bij de buren is altijd groener. Het klinkt als een cliché, maar niets is minder waar. Het alom bekende spreekwoord is ‘helaas’ ook van toepassing op Facebook.

Onderzoekers van de University of Missouri-Columbia hebben vastgesteld dat het gebruik van Facebook kan zorgen voor depressies. Met name negatieve gevoelens als jaloezie en afgunst zouden risicofactoren zijn.

Margaret Duffy, professor aan de MU School of Journalism, zegt het volgende over de uitkomst:

Personen die jaloers zijn op de activiteiten en het bezit van hun Facebookvrienden hebben eerder en vaker klachten van depressies. Facebook kan een goede manier zijn om in contact te blijven met anderen, maar zodra het een soort spionagemiddel wordt gaat het fout. Het is belangrijk dat gebruikers deze risico’s onder ogen zien.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 700 studenten en bestaat uit twee groepen. De ene groep gebruikt Facebook voornamelijk om in contact te blijven met vrienden en familie, terwijl de tweede groep het medium gebruikt om de levens van anderen in de gaten te houden.

Deze tweede groep heeft de grootste kans op depressies, doordat zij geobsedeerd zijn van het bezit van anderen. Hierdoor ontwikkelen zij negatieve gevoelens als jaloezie en afgunst, wat kan leiden tot een depressie.

Echter moeten gebruikers rekening houden met de ‘betrouwbaarheid’ van informatie op Facebook. Veel gebruikers presenteren hun leven veel rooskleuriger dan hun leven in feite is.

Facebook is een bron van inspiratie voor onderzoekers. Door het hoge gebruik van het medium zijn onderzoekers erg geïnteresseerd in de manier waarop het medium invloed heeft op de mens. Het onderzoek van de University of Missouri-Columbia is dan ook niet het eerste onderzoek naar gezondheidsrisico’s.

Mede-onderzoeker Edson Tandoc stipt nog maar eens aan hoe belangrijk deze onderzoeken zijn:

Op basis van ons onderzoek (en eerdere onderzoeken van anderen) mogen we stellen dat Facebook invloed heeft op het welzijn van ons leven. We moeten waken voor de negatieve gevolgen van Facebook.

Daarnaast geeft Tandoc aan dat zelfbewustheid de sleutel is om geen negatieve gevoelens te creëren op sociale media. Iedereen weet dat we ons beter voor doen via sociale media, dus ik hoop dat we dit kunnen relativeren. Op die manier kunnen we jaloezie en afgunst verminderen.

0 Reacties
Reageer