In Nederland konden we al enige tijd met Android Pay betalen en sinds dit jaar is ook Apple Pay beschikbaar. Met dit soort diensten kun je met je smartphone afrekenen, maar ook met wearables. Die laatste optie blijkt in Nederland meer dan populair te zijn. Sterker nog: van alle Europeanen betalen Nederlanders het vaakste met wearables, blijkt uit onderzoek van Mastercard.
Overal waar je contactloos kunt betalen, kun je ook met een wearable betalen. Dergelijke apparaten bevatten namelijk een NFC-chip, die bijvoorbeeld ook in veel smartphones en pinpassen zit. Daarmee kan contact worden gemaakt met een pinautomaat. Koppel je je pinpas of creditcard aan je apparaat, dan kun je er dus contactloos mee betalen.
Dat doen Nederlanders graag, aldus Mastercard. In het afgelopen jaar verachtvoudigde het aantal wearabletransacties in ons land zelfs. Van alle Europese wearablestransacties in 2019, komt een derde uit Nederland. Daarmee staan wij in Europa op de eerste plaats, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (18 procent), Zwitserland (8 procent) en Rusland (7 procent).
Wereldwijd is er maar één land waar er vaker met bijvoorbeeld een horloge, armband of ring wordt. Dat is Australië. Dat betekent dat we hier ook meer wearabletransacties hebben dan in de VS. Sterker nog: de VS staat wereldwijd op de achtste plaats. In de top 10 zijn verder alle landen Europees.
30 miljard euro
Betalen met wearables is dus behoorlijk populair, en dan zeker in Europa. En dat betekent dat ook de apparaten zelf populair zijn. Het onderzoek van Mastercard laat dat ook zien: 1 op de 5 volwassenen draagt een smartwatch of fitnesstracker. En in de toekomst wordt dat mogelijk alleen maar meer. De verwachting is dat de markt voor wearable-technologie tegen 2020 een waarde van 30 miljard euro heeft.