Kan de JBL Club One direct een plek tussen de top koptelefoons afdwingen?

Johan Voets

Begin dit jaar lanceerde JBL de Club-lijn koptelefoons tijdens de CES. Met de JBL Club One wil de audiofabrikant de strijd aan met de top uit het segment.

Al een geruime tijd is de Philips A5-Pro mijn standaard hoofdtelefoon in de OK GO/Numrush-studio. Niet alleen bij ons, maar ook in menig radiostudio in Hilversum had die headphone in het verleden de voorkeur. Met de JBL Club One probeert JBL niet alleen die pikorde te veranderen, het wil ook een plekje tussen de top van de draadloze noise cancelling headphones. Ambitieus.

De A5-Pro werd door Philips ergens rond 2014 ontwikkelt in samenwerking met DJ/producer Armin van Buuren en de sympathieke Nederlander werd uiteraard ook het uithangbord van de Philips-headphone.

Fast forward naar begin dit jaar, als JBL tijdens de CES in Las Vegas hun nieuwe Club-serie lanceert. Drie draadloze headphones: de Club One, de Club 950NC en de Club 700BT.

Voor deze review ging ik aan de slag met de Club One, maar in onze nieuwe aflevering van gadgetpodcast V2 kun je terugluisteren hoe het co-host Michiel Veenstra is vergaan met de Club 950 BT

True Adaptive Noise Cancelling

Laten we de koe dan maar meteen bij de horen vatten. De over-ear Club One is uitgerust met zogenaamde True Adaptive Noise Cancelling. Dus niet zomaar ruisonderdrukking, maar die ekte ekte noise cancelling.

Met True Adaptive Noise Cancelling ingeschakeld wordt het omgevingsgeluid van de drager tot wel 50.000 keer per seconde gecontroleerd en bijgestuurd om geluidsverlies uit de headphones te compenseren.

Dat zou zo nauwkeurig gebeuren dat zelfs het geluid veroorzaakt door je haren, het bewegen van je hoofd of de bril die je eventueel wordt gedragen kan worden gecompenseerd.

Silent Now

Maar kan T-ANC ook tippen aan bijvoorbeeld de ANC van Bose  volgens velen nog steeds de gouden standaard op dat gebied. Of als het gaat om mijn persoonlijke voorkeur op het gebied van ANC, de Bowers&Wilkins PX?

Een volledig antwoord kan ook ik daar niet op geven. Helaas had ik geen headphones van Bose (NC 700 of QC 35 II) tot mijn beschikking en is mijn PX intussen alweer ingehaald door de PX7. Echter, in vergelijking met PX, in 2018 voor het eerst getest, bleek de True Adaptive Noise Cancelling van de Club One net iets voor te liggen op de PX.

De ANC op de Club One kun je snel en gemakkelijk in- en uitschakelen via een knop op de oorschelp van de headphone. Met diezelfde knop schakel je ook de Silent Now-functie in, de functie die je nog niet wist dat je nodig had, maar wel erg prettig is.

Silent Now biedt je namelijk de mogelijkheid om de ANC in te schakelen zonder dat je via Bluetooth verbonden bent met je smartphone of laptop en zonder dat je muziek luistert. Even een rustig momentje peinzen in de trein of op een druk kantoor? Dat kan op deze manier.

Bring the noise!

Okay, dus een beetje herrie onderdrukken: check. Maar hoe klinkt de JBL Club One als we juist naar een lekker potje (goeie) herrie willen luisteren?

Ook op dit gebied kan de JBL direct concurreren met de hoogvliegers uit het top-segment, wat mij betreft. De Club One levert een bijzonder warm  geluid, dat bovendien nog volledig is in te stellen naar eigen voorkeur via de JBL-app op je smartphone. Niet perse een toevoeging waar ik fan van ben, maar voor puristen wel een fijne optie.

Out-of-the-box ging de Club One met me mee door mijn test playlist die van Beck naar Bach gaat, White Stripes naar de Wu-Tang Clan en van Timbaland naar Tiësto. Het wordt dan duidelijk dat het midden segment wat meer naar voren wordt geschoven, maar hoog is het eigenlijk altijd wel helder zonder té scherp te worden.

Het viel me wel direct op dat met name de bass bij de standaard instellingen al vrij krachtig is.

Robuust ontwerp

Als het gaat om het plaatje, dan past de Club One bij het praatje. De koptelefoon heeft een bijzonder robuust ontwerp en oogt als de koptelefoon die je favoriete DJ tijdens zijn set draagt.

Da’s ook precies wat JBL voor ogen had, de Club-series is gericht als nieuwe alleskunner voor DJ’s. Met de bijgeleverde kabel sluit je hem aan op je mengpaneel (of in mijn geval: podcaststudio setup) en gebruik je hem voor opnames, livesets of jamsessies. Kabeltje eruit, Bluetooth aan en de Club One is je beste maatje onderweg.

Moet je hem even inpakken? Dankzij de stevige, maar soepel draaiende metalen scharnieren, vouw je de oorkussen gemakkelijk helemaal naar binnen en berg je de Club One op in zijn meegeleverde hoes.

Comfort

Maar goed, als ik aan de ene kant het robuuste ontwerp benadruk, kan dat natuurlijk ten kosten gaan van het (draag)comfort. Hoewel de spreekwoordelijke schade in dat opzicht beperkt blijft, komt het een ook hier helaas niet zonder het ander.

Vooropgesteld: in alle opzichten is de JBL Club One ook qua comfort een luxueuze koptelefoon. De hoofdband is voorzien van lederen kussens en ook de (vervangbare) oorkussen zijn groot genoeg om over de meeste oren te vallen en voorzien van zacht schuim.

Nu zal ik de eerste zijn om toe te geven dat het waarschijnlijk aan mijn hoofd ligt, maar na lange werkdag, inclusief forensen naar en van kantoor, begint er toch wat druk rond de oren te ontstaan.

Daar staat tegenover dat de Club One met 378 gram bepaald geen lichte koptelefoon is, maar feitelijk nooit zwaar ‘op je hoofd’ voelt liggen.

Hé Google

De Club-serie koptelefoons zijn allen uitgerust met Google Assistent en Amazon Alexa.

In potentie best een interessante toevoeging, ware het niet dat de reviewer in kwestie gebruik maakt van een Apple iPhone en het dan toch last beppen is met deze diensten. Althans, het zou kunnen – al zou het in het geval van Amazon Alexa via een omweg én in het Engels moeten.

Google Assistent zou in theorie in de moerstaal moeten kunnen, maar gek genoeg kreeg ik bij het activeren van de Assistent te horen: “Het is tien over half tien, you don’t have any appointments today”. Dat is in principe goed nieuws, een lege agenda, maar het is natuurlijk wel vreemd dat Google ineens tweetalig gaat babbelen met me.

In de twee weken dat ik de JBL Club One nu in review heb, heb ik sporadisch nog eens geprobeerd iets via Google Assistent te doen, maar zonder succes.

Dat zegt niets over de potentiële kracht van deze integratie. Maar het feit dat ik het eigenlijk ook helemaal niet mis, misschien wel.

Conclusie

Ik trapte deze review af met een duidelijke vraag: kan de JBL Club One een plek afdwingen tussen de toppers in het premium segment? Het antwoord is een volmondig ‘ja’.

Want het prijskaartje van de Club One is met €349 dan wel pittig, het is nog altijd 3 tot 5 tientjes goedkoper dan de Bose NC-700 of de B&W PX7. Koptelefoons waar de Club One niet direct voor onder hoeft te doen.

Voor mij is de Club One de nieuwe go-to koptelefoon, voor muziek onderweg maar ook voor onze mobiele studio. Of eigenlijk: dankzij zijn flexibiliteit dus voor beiden.  En Armin? Die droeg nóg voor de CES in Las Vegas een nieuwe koptelefoon tijdens de opnames van zijn show ‘A State Of Trance’….

De JBL Club One is te koop via Coolblue of de website van JBL en heeft een adviesprijs van €349.

Foto’s via JBL

Eindoordeel

JBL Club One

8.7

Pluspunten

  • Sterk en toch comfortabel
  • Batterij gaat 24 uur mee
  • Sterke ANC

Minpunten

  • Drukt iets op de oren
  • Draadloos bellen minder kwaliteit
De Club One is het nieuwe vlaggenschip van de audiofabrikant en het topmodel uit de Club-serie. De draadloze koptelefoon is uitgerust met True Adaptive Noise Cancelling, SilentNow-technologie en slimme assistenten Alexa en Google Assistent.
Design
9.0
Draagbaarheid
8.0
Geluidskwaliteit
9.0
Noise-cancelling
9.0
Batterijduur
9.0
Prijs/Kwaliteit
8.0
0 Reacties
Reageer