Intel houdt al 50 jaar Wet van Moore in stand

Ken je de Wet van Moore? Op 19 april 1965 publiceerde Gordon Moore, een van de latere oprichters van Intel, zijn voorspelling dat het aantal transistors op een chip iedere 12 maanden zou verdubbelen. Kort daarna stelde hij deze voorspelling bij naar 24 maanden. En al 50 jaar lang heeft hij gelijk en komt Intel met nieuwe chiptechnologieën en nieuwe processors. Deze zijn telkens beter, krachtiger en energiezuiniger dan de vorige generatie, voor dezelfde prijs.

Deze uitvindingen hebben onze wereld en ons leven veranderd. Zonder dit innovatietempo waren de huidige PC, internet, smartphones, social media, digitale tv’s en alle andere apparaten nog niet mogelijk geweest.

NL-MooresLawTimeline

Intel zette een aantal fun facts op een rijtje om te laten zien hoe snel de chips zijn ontwikkeld en verbeterd:

  • Als de afname van het brandstofverbruik van auto’s het tempo van de Wet van Moore zou hebben gevolgd, zou vandaag één keer tanken genoeg zijn om je hele leven rond te rijden. Een nieuwe auto op je 40e? Gooi je tank dan niet meer dan een kwart vol.
  • Als de huizenprijzen net zo snel waren gedaald als de prijs van een transistor, zou je nu een huis kunnen kopen voor de prijs van een snoepje.
  • Bij een vlucht van Schiphol naar Sydney ben je al geland tegen de tijd dat je je gordel hebt vastgemaakt.
  • Als een op Intel gebaseerde Android smartphone gemaakt zou worden met de technologie van 1971, dan was alleen de microprocessor al net zo groot als een parkeerplaats. Doe die maar eens in je broekzak.

De fabrieken van Intel produceren tegenwoordig iedere seconde meer dan 10 miljard transistors. De eerste halfgeleidertransistors waren niet groter dan een gummetje op een potlood. Dankzij de Wet van Moore passen er 6 miljoen tri-gate-transistors op het puntje van de ‘i’. Met het blote oog zijn ze dus niet zichtbaar. Om één transistor te kunnen zien, moet de chip vergroot worden tot het formaat van een huis.

NL-50 jaar Wet van Moore - Infographic

0 Reacties
Reageer