IBM zet Big Data in bij bestrijding dodelijke infectie ziekten

Rond deze tijd van het jaar zie je regelmatig berichten voorbij komen waarin technologiebedrijven voorspellingen doen over de verspreiding van de griep. Google kan het meten op basis van zoekopdrachten naar geneesmiddelen en Twitter en Facebook weten het op basis van snottertweets en “ik voel me gammel” updates.

Bij IBM willen ze graag hun kennis van Big Data en analytics inzetten voor het bestrijden van ziekten. Samen met onderzoekers van Johns Hopkins University en de University of California in San Francisco zet IBM echter in op dodelijke virussen als dengue (knokkelkoorts) en malaria in plaats van de griep. De onderzoekers willen ook niet alleen weten hoe de verspreiding van de deze ziekten heeft plaatsgevonden, maar vooral ook real-time analyseren welke factoren er een rol bij spelen. Hiervoor worden tal van factoren meegenomen zoals veranderingen in neerslag en temperatuur maar ook verkeersstromen van auto’s en vliegtuigen. The world is flat geldt immers niet alleen voor het menselijk deel van de aardbewoners.

Om snel en makkelijk nieuwe databronnen toe te kunnen voegen heeft IBM een eigen open source applicatie ontwikkelt om data te kunnen modelleren: STEM (Spatio Temporal Epidemiological Modeler). Zeker in de Verenigde Staten is dit interessant omdat daar in toenemende mate elektronische patiëntendossiers beschikbaar komen die op deze manier snel kunnen worden gekoppeld. Ook van patiënten die geïnfecteerd zijn met dengue, onder andere dankzij veranderingen in het klimaat komt deze ziekte ook steeds vaker voor in de VS (en meer dan 100 landen wereldwijd).

Bij malaria ligt het wat lastiger. In de landen die het meeste last hebben van deze ziekte is minder (realtime) data beschikbaar. En al helemaal geen EPD’s. Toch denken de onderzoekers op basis van data van de World Health Organisation te kunnen voorspellen waar nieuwe uitbraken van malaria zullen plaatsvinden. En daarmee hopelijk een steentje bijdragen aan de bestrijding van deze verschrikkelijke ziekte.

IBM kaart malaria en dengue

0 Reacties
Reageer