EU legt Google een boete op van 2,4 miljard dollar voor machtsmisbruik

Google moet de Europese Unie een boete van 2,4 miljard dollar betalen vanwege machtsmisbruik met zijn zoekmachine. Doordat Google eerst de zoekresultaten van Google Shopping toont en dan pas die van vergelijkingssites, worden die sites benadeeld door het monopolie van Google. Het onderzoek hiernaar liep al sinds 2010 en nu heeft de Europese Commissie officieel de boete opgelegd.

De boete van 2,4 miljard is de hoogste boete die tot nu toe in EU werd opgelegd voor machtsmisbruik. De kans is groot dat Google in de toekomst nog meer moet gaan betalen, want er loopt nog een onderzoek naar het internetbedrijf voor machtsmisbruik dat gaat over het mobiele besturingssysteem Android. Daarnaast volgt er een derde onderzoek over Google’s monopolie op de advertentiemarkt.

Zoekresultaten

Door het machtsmisbruik van Google zouden concurrerende prijsvergelijkers zijn benadeeld. De onderzoekers doorzochten onder meer 5,2 terabyte aan zoekresultaten, om tot die conclusie te komen. Volgens de Europese Commissie is er bewijs dat Google de diensten van zijn concurrenten lager in de zoekresultaten plaatsten en dat gebruikers er daardoor minder op klikte. Ondertussen groeide de prijsvergelijkingsdienst van Google zelf razendsnel.

Google moet uiteraard stoppen met haar, in de ogen van de Europese Commissie, oneerlijke praktijken. Daarvoor heeft het bedrijf 90 dagen te tijd. Past Google de zoekresultaten binnen de EU niet aan, dan kan een boete volgen die gelijk is aan 5 procent van de omzet van moederbedrijf Alphabet. Deze blijft dan doorlopen tot Google aan de eisen voldoet.

Reactie Google

Google heeft de aanklacht van de Europese Commissie altijd ontkend. De verwachting is dan ook dat Google de boete gaat aanvechten. Het is iets waar het bedrijf op dit moment over nadenkt, laat Mark Jansen, eindverantwoordelijke voor de communicatie van Google in Nederland, weten.

Na een jarenlang onderzoek zullen de Europese Commissie en het internetbedrijf daardoor in een jarenlang juridisch gevecht terechtkomen.

Als Google de boete uiteindelijk toch echt moet betalen, dan is dat pijnlijk voor het bedrijf, maar het zal geen financiële problemen veroorzaken. Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft een jaaromzet van zo’n 80 miljard euro.

0 Reacties
Reageer