Wat ga je eigenlijk merken van 4G+ en 5G-netwerken?

Wat is 4G+?

Een week geleden schreven we op Numrush over hoe T-Mobile als derde provider in Nederland 4G+ implementeert. KPN en Vodafone zijn al begonnen aan hun 4G+ netwerk. Maar waarom zijn providers continu bezig met het bouwen van deze nieuwe netwerken? Ga je eigenlijk iets merken van deze snellere variant op 4G? Of moeten we wachten op 5G, dat in 2020 verschijnt?

Het is verleidelijk om direct naar nieuwe technieken te kijken, maar op dit moment valt 4G nog te verbeteren. KPN heeft in Nederland een hoog dekkingspercentage (95,7%) en Tele2 als nieuwkomer een laag dekkingspercentage (20,4%). Niet iedereen maakt al gebruik van 4G, maar mobiel internet wordt door de meeste Nederlanders gebruikt. In 2013 gebruikte 72% van alle Nederlanders het internet op een smartphone.

Begin deze eeuw werd 3G uitgerold en zorgde voor veel meer mogelijkheden qua mobiel internetgebruik. Vooral multimedia profiteerde daarvan: het was voor het eerst mogelijk om fatsoenlijk video’s over een mobiel netwerk te bekijken. Maar het 3G-netwerk hield het niet lang vol. In 2008 begon T-Mobile de exclusieve verkoop van de iPhone 3G, één van de eerste moderne smartphones met een 3G-ondersteuning. Maar hoe meer mensen overstapten naar een smartphone en daardoor toegang kregen tot het mobiele 3G-netwerk: hoe instabieler dit netwerk werd.

In 2010 gaven T-Mobile, en later ook andere providers, toe problemen te hebben met hun 3G-netwerken. Deze raakte overbelast door de groei van de smartphone en de toename in het gemiddelde aantal megbytes dat per gebruiker werd verbruikt. Providers hebben toen besloten flink te investeren, in onder andere 4G en WIFI-hotspots en ze hebben de prijzen van de internetbundels tijdelijk verhogen. De onbeperkte databundel verdween plots heel snel van de markt.

Toch daalt de prijs van een gemiddeld abonnement licht vanaf 2010, terwijl het dataverbruik spectaculair omhoog schiet: in 2014 werd meer dan drie keer zoveel data verbruikt als in 2012. Juist daarom blijft het voor telecombedrijven belangrijk om te investeren in nieuwe technieken zoals 4G+ en 5G.

Op dit moment biedt T-Mobile het snelste 4G-netwerk gevolgd door respectievelijk Vodafone en KPN, dat blijkt uit een onderzoek van Ookla. De testresultaten geven de gemiddelde downloadsnelheid aan en zijn afkomstig uit het eerste kwartaal van 2015. T-Mobile scoort 4,7 MB per seconde, Vodafone volgt met 3,3 MB per seconde en KPN sluit de rij met 2,6 MB per seconde. Internationaal gezien zijn deze snelheden gemiddeld, Nederland scoort niet extreem goed in vergelijking met andere landen. Qua dekkingspercentage scoort Nederland ontzettend hoog, alleen Zuid-Korea, Japan, Koeweit en Hong Kong scoren beter.

In het aardbevingsgebied van Groningen wordt er voor het eerst 5G getest op het platteland. Samsung heeft in Zuid Korea al een dergelijk 5G-netwerk getest. Het netwerk kan snelheden halen van 2,5 GB per seconde (een full-HD film in enkele seconden), een theoretische snelheid die ver boven alles ligt wat we nu kennen. De maximale snelheden van de mobiele netwerken die we nu kunnen gebruiken (4G en 4G+) liggen op respectievelijk 18,75 MB per seconde en 28,13 MB per seconde (een full-HD film in 3 /4 minuten). Om allerlei redenen worden maximale snelheden in de praktijk nooit behaald, maar als in de jaren ’20 het 5G-netwerk daadwerkelijk uitgerold gaat worden, is het sneller dan alles wat we nu hebben.

Zoals je kunt zien is het snelheidsverschil tussen 4G en 4G+, dat in de Verenigde Staten overigens LTE Advanced heet, best wel klein. Hele nieuwe mediastandaarden zoals 4K-video zullen niet ineens mogelijk worden. Volgens KPN zorgt 4G+ niet alleen voor extra snelheid, maar ook voor extra stabiliteit. Dit geldt overigens niet overal: doordat bij 4G+ de 1800 Mhz- wordt gecombineerd met de 800 MHz-frequentie is het bereik binnen slechter dan traditionele 4G. Hoe hoger de frequentie, hoe moeilijker hij door bijvoorbeeld muren heenkomt.

Diverse smartphones beschikken over een scherm met een hogere resolutie dan 1920 bij 1080 pixels (Full-HD), maar de techniek om video’s te streamen met een hogere resolutie dan Full-HD staat nog in de kinderschoenen. De gemiddelde snelheid van een 4G-netwerk is simpelweg niet voldoende om dit soort grote video’s te ondersteunen. Het is duidelijk dat 5G daar verandering in gaat brengen. Maar wat gaan we dan eigenlijk merken van 4G+?

De populaire streamingdienst Netflix zegt dat het aantal kijkers via een mobiel netwerk verwaarloosbaar zijn. Wel gebruiken smartphone-eigenaren steeds meer data: volgens Ericsson is het wereldwijde mobiele dataverkeer in 2015 met 55 procent gestegen in vergelijking met het jaar daarvoor. Maar wat men doet op het mobiele internet verandert niet zo ingrijpend, foto’s en video’s zijn de afgelopen jaren niet significant groter geworden en WhatsApp of Instagram zijn niet ineens veel meer MB’s gaan gebruiken. Daarom zal de gemiddelde consument niet zoveel gaan merken van 4G+.

Ondanks dat alle merken bezig zijn met de uitrol van 4G+ kan nog niet iedereen gebruik maken van het nieuwe netwerk. Dit komt door twee obstakels: ten eerste moet er in het gebied zowel een 800 Mhz als een 1800 Mhz signaal zijn, die beide maar in een paar gebieden beschikbaar zijn. Daarnaast moet de smartphone het 4G+-signaal kunnen ontvangen. Populaire telefoons zoals de iPhone 6 ondersteunen het signaal niet, terwijl de nieuwere Samsung-telefoons dat wel doen.

0 Reacties
Reageer