Franse websites uit de lucht door cyberaanval

Veel Franse sites zijn momenteel niet of slecht bereikbaar. Diverse Franse media melden dat dit het gevolg is van een grootschalige cyberaanval.

Sinds de aanslag op Charlie Hebdo werden al meer dan 19.000 Franse sites geheel of gedeeltelijk plat gelegd, maar vanochtend lijkt er sprake te zijn van een grootschalige aanval.

De webpagina’s van kranten Le Figaro, Le Parisien en 20 Minutes, het tijdschrift L’Express en de radiozender France Info zijn niet of slecht bereikbaar gemaakt, nog onduidelijk is waar de aanval vandaan komt.  Alle sites worden gehost bij Oxalide, die in een reactie spreekt van ‘een incident’ en laat weten dat hun dienstverlening tot in de kern is geraakt.

Gezien de aard van de problemen zou de hostingpartij te maken hebben met een zogenaamde Distributed denial-of-service (Ddos) aanval, waarbij groepen computers een server of een netwerk van servers overbelasten met een gemeenschappelijke aanval.

Sinds de aanslagen in Parijs woedt er een hevige cyberstrijd tussen Islamitische groeperingen en het hackerscollectief Anonymous. Dat collectief claimde eerder deze week een kleine honderd sites te hebben platgelegd met mogelijk terroristische connecties. Daarnaast maakte Anonymous nog eens meer dan tweehonderd Twitter-accounts van jihadisten onbereikbaar.

Andersom maakte vermoedelijk Islamitische groeperingen dus meer dan 19.000 – vooral kleinere – sites onbereikbaar of namen ze het beheer over. Grote aantallen, kleine impact zou je denken, maar een deel van de aanvallers stelt inmiddels al een database te hebben gekraakt van de Franse overheid. In die database staan persoonlijke gegevens opgeslagen van duizenden medewerkers van het Franse ministerie.

Het Franse leger laat vanochtend weten dat de hackers vaak bestaan uit ‘geharde terroristen’, maar er zouden de afgelopen dagen ook veel minder radicale personen hebben meegewerkt aan de aanvallen. Hoewel het nog niet duidelijk is waar de huidige aanvalsgolf op Franse sites vandaan komt, is een verband met de woedende oorlog niet ondenkbaar.

Intussen is Le Figaro weer online, maar blijven de andere genoemde sites vooralsnog onbereikbaar.

0 Reacties
Reageer