De Franse president Emmanuel Macron wil serieus werk gaan maken van het uitfaseren van fossiele brandstoffen in zijn land. In 2040 zou het land én hun overzeese departementen een volledige stop willen op het exploreren en produceren van olie en gas, zo blijkt uit een gisteren ingediend voorstel.
Macron’s regering presenteerde het nieuwe wetsvoorstel gisteren aan het Franse kabinet en heeft er goede hoop op dat hij zal worden aangenomen voor het einde van het jaar. Het voorstel is een eerste stap in een groter plan van Macron om Frankrijk volledig klimaatneutraal te maken in 2050.
In het nieuwe voorstel staat onder andere omschreven dat de Franse regering geen vergunningen voor olie- of gasboringen zal uitgeven en de bestaande vergunningen stapgewijs zal gaan terugtrekken. In 2040 zou dan niet alleen de productie en exploratie van fossiele brandstoffen moeten stoppen, maar zouden ook de verkoop van benzine en diesel auto’s moeten worden gestaakt dat jaar.
Total
Hoewel het wetsvoorstel veel weg heeft van schijnpolitiek, Frankrijk haalt immers slechts 1% van hun olieconsumptie uit eigen grond, zijn er wel degelijk gevolgen voor de fossiele brandstofindustrie.
Zo zou het nieuwe wetsvoorstel pittige gevolgen kunnen hebben voor de Franse oliemaatschappij Total. Dat bedrijf is al enige tijd geleden gestopt met het exploreren van olie op het Franse vasteland, maar heeft nog altijd licenties om te boren in gebieden in en rond Frans-Guyana.
De Franse minister van Ecologie, Nicolas Hulot, is echter overtuigd van het wetsvoorstel en de uitstraling die het heeft op de inwoners van het land én landen om Frankrijk heen. Hulot liet na een bijeenkomst met het kabinet optekenen dat het voorstel laat zien hoeveel toewijding Frankrijk heeft voor het verbeteren van het klimaat en dat dit goede voorbeeld zal doen volgen.