Elektrische chip kan nanodeeltjes uit het bloed filteren

Onderzoekers zijn er in geslaagd om door middel van een chip nanodeeltjes uit het bloed te filteren. Met de technologie hopen de onderzoekers ook andere miniscule deeltjes uit complexe vloeistoffen te kunnen filteren.

De Engineer laat weten dat de nieuwe techniek is ontwikkeld op de University of California in San Diego en de chip kleiner is dan een munt. De chip bestaat uit honderden kleine elektrodes die samen een elektrisch veld vormen. Door dit elektrische veld worden nanodeeltjes uit het bloed gefilterd, omdat deze anders op elektrische golven reageren dan bloedmoleculen.

Nanodeeltjes zijn hele kleine deeltjes die niet met het oog zichtbaar zijn. Ze zijn eigenlijk een tussenvorm tussen korrels en losse moleculen. Nanodeeltjes kunnen op een natuurlijk wijze ontstaan, maar kunnen ook door de mens gecreëerd worden. Dit zijn dan synthetische nanodeeltjes.

103836_we_660

Wetenschappers zijn bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van nanorobots die ze door de bloedbaan willen laten bewegen. Hiermee kunnen dan bijvoorbeeld medicijnen worden afgegeven.

Het gevaar is echter dat deze nanodeeltjes zich binden aan bepaalde eiwitten. Eiwitten zijn verantwoordelijk voor de stofwisseling en belangrijk bij het afweersysteem. Door het binden van nanodeeltjes aan deze eiwitten bestaat de kans dat de werking van deze eiwitten afneemt.

Het ontwikkelen van de chip is dan ook een belangrijke doorbraak. Hiermee kan worden onderzocht of een bepaalde nanorobot geschikt is voor een bepaald bloedtype en kan de nanorobot binnen 7 minuten weer uit het bloed worden gefilterd.

0 Reacties
Reageer