Disney’s geautomatiseerde video editor maakt menselijke inbreng overbodig

Disney Research heeft een nieuwe, geautomatiseerde video editor ontwikkeld, die in staat is om ruw videomateriaal op een zelfde niveau te bewerken als zijn menselijk tegenhanger. Een slim samenraapsel van algoritmen en real-time analyses leveren nu wellicht nog schikkende beelden, met een beetje verfijning maakt het menselijke inbreng wellicht overbodig.

Bij Disney zijn ze niet bang voor een beetje innovatie, dat mag intussen duidelijk zijn. Want uit de stal van Disney Research zagen we eerder al experimenten met 3D printen, energieopwekking, het simuleren van texturen en het veranderen van je vinger in een luidspreker. En wat te denken van het meest tastbare resultaat, de intussen uitgerolde MagicBands in DisneyWorld.

Het meest recente onderzoek van Disney Research past echter in het rijtje van die eerder genoemde experimenten: een stip op de horizon die niet persé ver weg hoeft te zijn.

Project_MultiSocialCameras_Siggraph2014_teaser

In een nieuwe white paper, “Automatic Editing of Footage from Multiple Social Cameras”, omschrijft een onderzoeksteam van Disney software die in staat is om camerabeelden uit diverse standpunten op te snijden en te bewerken tot een reportage met een menselijke touch.

The resulting videos might not have the same narrative or technical complexity that a human editor could achieve, but they capture the essential action and, in our experiments, were often similar in spirit to those produced by professionals.

Om dit te realiseren, maakt de software gebruik van een brede range aan algoritmen.  De grootste winst wordt echter behaald met het analyseren van de 3D-beweging die elke camera maakt, waardoor de software kan bepalen wat het onderwerp is dat gefilmd wordt. Op basis van die kennis kan de software dan weer bepalen welke camera op welk moment het beste zicht heeft op dat onderwerp en wanneer hij moet wisselen van beeld.

Het resultaat mag dan nog wat schokkerig zijn, het laat ook zien dat met het toepassen van de juiste algoritmen met de belangrijkste vuistregels uit het filmen al bijzonder ‘menselijke’ resultaten oplevert.

Ariel Shamir, een van de leden van het onderzoeksteam is tevreden: “Onze software heeft nog niet de verfijning van een menselijke video editor, maar laat wel zien dat het in dezelfde geest kan handelen.

Het team haast zich te benadrukken dat de software nog niet commercieel inzetbaar is en nooit in staat zal zijn om menselijke video editors te vervangen. Disney ziet daarentegen wel kansen om de tool in te zetten bij het verlagen van de post-productie tijden.

0 Reacties
Reageer