De volgende stap in smart homes: sensors die hun eigen energievoorraad verzamelen

In de komende paar jaar zullen steeds meer huizen en apparaten uitgerust worden met sensors. Een probleem wat op deze ontwikkeling volgt, is dat al deze sensors een constante toevoer van energie vragen. Tot nu toe worden alle sensors beperkt door leeglopende batterijen. Bedrijven als Qualcomm, Texas Instruments en vele anderen zijn dan ook hard aan het zoeken naar oplossingen.

Een van deze oplossingen is het maken van sensors die in staat zijn energie uit hun omgeving op te nemen en deze energie op te slaan voor later gebruik. Dit is erg lastig, want ook al is energie overal, de hoeveelheden zijn vaak zo laag dat het moeilijk is om hier een apparaat op te laten draaien. GigaOm maakte een overzicht:

Over het algemeen zijn er vier manieren om energie uit een omgeving te halen. Kinetische energie haalt energie uit beweging. Thermale energie kan energie verzamelen wanneer er een groot verschil in temperatuur tussen het apparaat en de omgeving is. Licht is een manier om zonne-energie op te wekken. Elektromagnetische frequenties (radiogolven) zijn een mogelijke bron van energie, maar het is heel lastig om hier grote hoeveelheden energie van te krijgen.

De manieren om energie te verzamelen zijn niet nieuw, maar maken wel een versnelde ontwikkeling door. Met de komst van het Internet of Things is het noodzakelijk om efficiƫntere systemen te ontwikkelen. Nieuwe onderzoeken moet het mogelijk maken om zonne-cellen in kleding te verwerken om medische apparatuur uit te rusten met sensors die kinetische energie opvangen.

Wetenschapper van de Universiteit van Washington hebben een machine gemaakt die energie kan verzamelen uit radio-golven. Via de radiogolven kunnen berichten van het ene naar het andere apparaat gestuurd worden, zonder dat hier een energiebron voor nodig is.

Dit betekent echter niet dat er geen batterijen meer nodig zijn. Batterijen zijn altijd nog nodig om als basis en als back-up te hebben. Maar ontwikkelingen als Bluetooth Low Energy en ZigBee zorgen er wel voor dat deze batterijen minder stroom verbruiken. Als de sensors dan ook nog efficiƫnter gemaakt kunnen worden, gaat het goede kant op!

0 Reacties
Reageer