Beleggen is iets waar nogal een stoffig en zakelijk imago op ligt. De AEX en Wall Street waren tot nu toe dan ook voornamelijk besteedt aan mensen die daar ook daadwerkelijk verstand van hadden. BUX is een Nederlandse startup die hier verandering in wil brengen. De startup doet dit door middel van een gelijknamige app waarin je door middel van een game leert hoe de beurs in elkaar zit.
Hij besloot daarom om in 2012 op te stappen bij Binck begon in het begin van 2013 met mede-oprichters Robbert Bos, Egbert Pronk en Joost van de Wijgerd de beleggings-app BUX. BUX laat je kennis maken met beleggen door middel van de gelijknamige app die beschikbaar is voor Android en iOS. In de app maak je een account aan waarna je direct kunt beleggen door middel van je speciale funBUX.
BUX maakt namelijk onderscheid tussen verschillende beleggersniveaus: ‘Huh, wat is beleggen’, ‘Ik heb ervaring met beleggen (maar ik heb geen ervaring met hefboomproducten)’ en ‘Ik ben een expert (ik heb ervaring met turbos, sprinters en/of opties)’.
Afhankelijk van je niveau speel je in eerste instanties met virtueel geld, de funBUX. Deze funBUX krijg je, wanneer je de app download van BUX cadeau. Daarmee kun je risicoloos de app leren kennen en ontdekken hoe het handelen op de beurs werkt.
Niet beleggen in aandelen, maar in CFD’s
Bij BUX beleg je niet in aandelen, maar in Contracts For Difference. CFD’s gedragen zich echter wel precies hetzelfde als aandelen; hij volgt precies dezelfde koers en keert dezelfde winst uit.
BUX doet dit omdat het verhandelen van aandelen op de reguliere beurs via een tal van verschillende kanalen gebeurt. Dit resulteert in het gegeven dat het beleggen in aandelen vaak behoorlijk duur is, waardoor de lat voor particulieren vaak te hoog is om te beginnen met beleggen.
https://vimeo.com/105842088
Met CDF’s is dit anders. Deze worden niet op de beurs verhandeld waardoor BUX de prijzen laag kan houden en je bijvoorbeeld als opening fee, wanneer je met echt geld speelt, slechts 25 cent per transactie betaald. Volgens BUX zijn dit dan ook de laagste transactiekosten in Nederland.
CDF’s zijn niet zomaar dingetjes die uit de lucht worden gegrepen, maar worden uitgegeven door een bank of andere financiële instelling. BUX is voor zijn CDF’s een samenwerking aangegaan met Ayondo Markets Limited, een financiële instelling die gereguleerd is door de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority.
Beleggen in CDF’s doe je daarna heel eenvoudig. Wanneer je de app opent kom je op het beginscherm terecht waar BUX dagelijks financieel nieuws voor je verzamelt. Het tweede tabblad geeft een overzicht van alle ‘aandelen’, ‘indices’, ‘grondstoffen’ en ‘valuta’ waarin je kunt beleggen. Hieronder vallen bijvoorbeeld Tesla Motors, Microsoft, Alibaba, Unilever, Tesco, Randstad en Louis Vuitton.
Winst maken wanneer een aandeel in waarde daalt
Het is daarna de bedoeling dat je ‘voorspelt’ of de waarde van het aandeel zal stijgen of dalen. Anders dan met echte aandelen kun je met CDF’s dus ook winst maken wanneer een aandeel in waarde daalt. Hiervoor wordt er in kleine cirkeltjes aangegeven wat de waarde van het aandeel op dat moment is. Daarnaast wordt de verandering ten opzichte van de sluitingskoers van de vorige handelsdag weergegeven met percentages.
Wanneer je een aandeel hebt aangeklikt krijg je informatie over je aandeel te zien en bijvoorbeeld de waarde de afgelopen dag, de afgelopen vijf dagen en de afgelopen maand. Daarna kun je een ‘trade’ plaatsen door op de pijl omhoog (stijging van het aandeel) of de pijl omlaag (daling van het aandeel) te kiezen.