Dit boek over de geschiedenis van Guerrilla Games is een must-read voor gameliefhebbers

De Amsterdamse gamesstudio Guerrilla Games is uniek in veel opzichten. Wie daar over twijfelt, doet er goed aan het korte boekje met de accurate ondertitel “een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland” van Tom Lenting snel op zijn leeslijst te zetten.

Als kind raakte ik, net als veel mijn generatiegenoten, in de tweede helft van de jaren ’80 totaal gefascineerd door computer- en videogames. Met de Philips Videopac 7400 als gateway drug, via de C64 naar de PC en al snel uiteraard ook de consoles van Nintendo, Sega en later Sony en Microsoft.

Absolute top

Dat er in 2013 een Nederlandse gameontwikkelaar verantwoordelijk is voor één van de launchtitels van de langverwachte PlayStation 4 was voor veel liefhebbers en volgers van de industrie te vergelijken met een Nederlandse coureur die een F1-race wint of een voetbalteam dat het tot de finales van de absolute topcompetities weet te schoppen.

Maar Guerrilla Games was daar niet zomaar terecht gekomen. De afgelegde weg naar de absolute top, een overname door Sony Computer Entertainment en de kaskraker Horizon Zero Dawn worden duidelijk in het boek Guerrilla Games: een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland.

Van Jackrabbit tot Decima

Bestaande uit 97 bladzijde’s (waarvan zo’n 70 inhoudelijk) maken van Lenting’s boek oprecht een kleine geschiedenis. En dat terwijl de vorming van Guerrilla Games al midden jaren ’80 in gang wordt gezet en we dus dik 25 jaar Nederlandse gamegeschiedenis doorkruisen om tot het huidige tijdperk te komen.

Vanuit de ‘demoscene’ eind jaren ’80 komen we al snel bij de populaire platformer Jazz Jackrabbit, waar op dat moment al de basis wordt gelegd voor de 3D-engine achter Killzone en vele andere titels. Alleen al dat eerste hoofdstuk is een aaneensluiting van “oh ja”- en “oh echt waar joh”-momenten.

Lenting zet keurig uiteen hoe Arjan Brussee vanuit de demogroepen de sprong naar het bedrijfsleven wist te maken en welke ontwikkelingen en samenwerkingen uiteindelijk wisten te leiden tot de oprichting van Guerrilla Games.

Bestaande bronnen

Om tot dat verhaal te komen, heeft Tom Lenting diep in de boeken en de archieven van het Internet moeten duiken. De auteur maakt gebruik van bestaande bronnen en citeert uit interviews en reviews die in de loop der jaren zijn verschenen.

Het maakt van zijn boek een prachtig naslagwerk en een toonbeeld van de hoeveelheid informatie die er terug te vinden is en ontzettend leerzaam en inspirerend kan zijn. Mits in de juiste chronologie en context geplaatst. Voor dat laatste verdient Lenting een compliment: de tijdslijn zit strak in elkaar en de ontwikkelingen zijn dicht genoeg bij elkaar geplaatst om er voor te zorgen dat je eigenlijk in een middag al door het hele boekje heensjeest.

En ondanks dat de gekozen werkwijze van ‘desk research’ laat zien hoe goed bepaalde ontwikkelingen worden gedocumenteerd (en hoe belangrijk het is dat we dit ook zorgvuldig blijven doen), zorgt het er ook voor dat je bij sommige passages toch graag nog even wat meer diepgang had gezien of een reactie van de betrokken persoon met inzicht van nu. Het blijft al met al wel erg feitelijk, al zou de passie voor het onderwerp van de lezer misschien al genoeg moeten zijn in dit geval.

Must-read voor liefhebbers

Onder aan de streep is Guerrilla Games – Een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland een must-read voor liefhebbers en verplichte kost voor iedereen die de (Nederlandse) gamingindustrie een warm hart toedraagt.

Misschien niet vanwege zijn spectaculaire onthullingen of vernieuwende anekdotes, maar wel voor een uniek inkijkje hoe ons kleine land een rol speelt en gespeeld heeft in een industrie die van demogroepen naar Hollywood-productiebudgetten ging. En daarnaast: je sjeest zo door de kleine 100 bladzijdes heen, op een druilerige zondag op de bank of lekker in het zonnetje in de tuin.

Guerrilla Games – Een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland kost €9,99 en is te koop via de site van de Karel van Mander Academy.

Foto: Shutterstock

0 Reacties
Reageer