23andMe

Amerikanen gaan met online DNA-test massaal op zoek naar hun roots

Bas Gezelle

Je stamboom uitpluizen was iets voor liefhebbers met veel tijd en ambitie. Maar DNA-tests maken dit plots een stuk makkelijker.

Het onderzoeken van je stamboom vond ik altijd iets voor hobbyisten met veels te veel tijd. Op een gegeven moment kwamen er online services waar je DNA-tests kon doen. Met zoveel gemak inzicht in je je eigen geschiedenis, dat snapte ik al meer. Je bestelt namelijk online een DNA-kit, stuurt je speeksel op en krijgt binnen enkele weken een uitgebreid resultaat terug.

En dat resultaat wordt alleen maar nauwkeuriger want de online service 23andMe heeft onlangs bekend gemaakt dat zij 120 nieuwe regio’s toevoegen aan het resultaat. Het gebruik van deze tests is in 2017 dan ook explosief gegroeid. Naast de kwaliteit van de tests hebben een onderlinge prijzenoorlog waardoor bij enkele services de prijs van een test gedaald is tot 69 dollar is en verschillende reclamecampagnes hiervoor gezorgd.

DNA-test gekte, helemaal in Amerika

Uit onderzoek van de service AncestryDNA blijkt dat inmiddels al meer dan 12 miljoen mensen een DNA-test gedaan hebben waarvan 7 miljoen hun service gebruikt hebben. De andere twee grote spelers zijn 23andMe en MyHeritage. Het merendeel van de gebruikers komt uit Amerika. Het schijnt dat 1 op de 25 Amerikanen of wat voor manier dan ook toegang heeft tot zijn eigen genetische data. Dat is echt onwijs veel, maar verbaast me eigenlijk niks.

Het huidige Amerika heeft een zeer korte ontstaansgeschiedenis en is opgebouwd door immigranten. Het land is ééern grote melting pot van allerlei culturen. Ik merkte dit zelf ook toen ik er twee zomers geleden rondreisde. Ze zijn allemaal heel erg bezig met hun eigen geschiedenis en roots. Hoeveel Amerikanen ik ook niet sprak die enorm jaloers waren onze rijke geschiedenis als Europeanen. Verschillende Amerikanen vroegen mij met een jaloerse blik of wij in Nederland ook kastelen hadden. Dat is blijkbaar voor hen echt het summon van een rijke historie.

En dan hebben we het over de Europese immigranten die ooit die kant op zijn gegaan, maar dan hebben we het nog geeneens gehad over die zwarte bladzijde uit onze geschiedenis, de slavernij. De Afro-Amerikaanse bevolking in Amerika heeft vaak geen idee waar hun roots ligt. In die tijd werd weinig goed gedocumenteerd. Het blijkt dan ook dat vooral dit deel van Amerikaanse bevolking deze DNA-testen besteld. Een onderzoek uit 2016 onder de 14.000 leden van de Afro-Amerikaanse reissite Nomadness Travel Tribe liet zien dat toentertijd 30% van de respondenten een DNA-kit had besteld. Daar bleef het niet bij want 6% was zelfs van plan om op vakantie te gaan naar het land/gebied waar ze vandaan komen.

Boek een reis op basis van je DNA

De reis-zoekmachine Momondo haakte hier al eerder op in met een video die viral ging. Zij vroegen 67 respondenten van over de gehele wereld om een DNA-test te doen. Vooraf aan het onderzoek bleek dat de deelnemers veel vooroordelen hadden over andere culturen en sommige zichzelf zelfs superieur voelden. Uit het DNA-onderzoek gedaan door AncestryDNA kwamen verrassende resultaten en bleek dat wij allen eigenlijk best veel met elkaar gemeen hebben. Dit zette de deelnemers aan het denken en Momondo gelooft er ook in dat reizen je openminded maakt. Door te reizen ontmoet je andere culturen en religies.

Dit was natuurlijk een slimme campagne om meer bekendheid te genereren. Maar reizen op basis van DNA-onderzoek gebeurt steeds meer. 23andMe publiceert de verhalen van klanten die op basis van hun DNA-test op reis zijn gegaan. Van de Amerikaanse Rachel die op zoek ging naar haar roots in Noorwegen tot aan geadopteerde Canadees Dimitri die terug gaat naar zijn roots in Griekenland. National Geographic heeft zelf zijn eigen DNA-test dus het zal me niks verbazen als daar ooit ook trips aan gekoppeld gaan worden.

AncestryDNA is zelfs een samenwerking aangegaan met de touroperator Go Ahead Tours. Zij zijn begonnen met het aanbieden van 5 trips naar Duitsland, Italië en Ierland. Je doet eerst een test en op basis van de test gaan je naar de bestemming die past bij je roots. Op deze manier kunnen Amerikanen toch nog een beetje pochen met hun geschiedenis.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=wU7o8dSDq5g

Ik heb via Google Trends gekeken of de DNA-test alleen populair is in Amerika. Daar is te zien is dat Amerika de lijst aanvoert van de landen waar veel gezocht wordt op “DNA test”, maar dat Zuid-Afrika, Australië en Nieuw Zeeland daar redelijk dichtbij zitten. Wat natuurlijk ook logisch is gezien het feit dat die landen ook koloniën waren vroeger en/of veel immigranten kenden. Ik moet zeggen dat ik zelf nu ook wel nieuwsgierig ben geworden, maar ik vind het niet zo fijn idee dat mijn DNA-data ergens op een server in Amerika staat. Maar goed dat is weer een andere blogpost. ;-)

Foto: 23andMe

0 Reacties
Reageer