Acht redenen waarom internetten goed voor je is

Vaak hoor je dat de hele dag internetten niet goed voor je is. Maar in de praktijk valt dat best wel mee! Gebruik maken van het internet kan namelijk ook gewoon goed voor je zijn. Tod van Luling, schrijvend voor de Huffington Post, heeft een lijst samengesteld met redenen waarom online zijn een positieve invloed kan hebben. Bekijk hier acht manieren waarop internetten voordelen op kunnen leveren:

1. Internetten stimuleert het ouder wordende brein

Uit onderzoek van het Insititute for Neuroscience and Human Behaviour blijkt dat de cognitieve vaardigheden verbeterd kunnen worden door gebruik te maken van het internet. Deze verbetering vindt met name plaats bij mensen tussen de 55 en 76 jaar oud. Ook bleek uit het onderzoek dat mensen die al veel internetervaring hebben meer hersenactiviteit vertonen in vergelijking met minder ervaren internetters.

2. Het wordt gemakkelijker om contact te houden met vrienden

Het onderhouden van vriendschappen kan ervoor zorgen dat mensen zich gelukkig en gezonder voelen. Mensen die over langere tijd contact hebben met dezelfde vrienden, leven langer. Verschillende onderzoeken hebben nu uitgewezen dat het niet uit maakt of dat dit online of offline gebeurt. Hoewel de vorm van communicatie verandert, blijft de toegevoegde waarde van de communicatie en de vriendschap gelijk.

3. Het internet zorgt voor een opvangnet voor mensen die hulp nodig hebben

Internet is een ideale plek om een community op te richten. Mensen die hulp nodig hebben, kunnen hierbij anoniem blijven. Dit kan heel belangrijk zijn voor mensen die zitten met psychische of emotionele problemen. Ook veel chronisch zieken vinden steun online. Een andere doelgroep zijn mensen die zich eenzaam voelen. Via het internet kunnen deze mensen in contact komen met mensen.

4. Twitter en Facebook functioneren als medische tools

Social medical tools

Artsen maken steeds meer gebruik van sociale media. Niet alleen kunnen sociale media gebruikt worden om vragen te stellen aan een arts, maar ook om snel advies te kunnen geven aan patienten. Dankzij Facebook en Twitter kunnen kleine problemen snel opgelost worden waardoor de patienten niet naar de huisarts toe hoeven. Artsen houden hierdoor meer tijd over voor belangrijke en lastige problemen.

5. Online databases vergroten onze medische kennis

Veel mensen zoeken voordat ze naar de huisarts gaan online zelf naar een diagnose. Hoewel dit natuurlijk niet altijd klopt, geven verschillende artsen aan dat de betrouwbaarheid van databases de laatste tijd sterk is verbeterd. Vooral websites van universiteiten en databases van medische associaties en verenigingen zijn een goede bron van informatie.

6. Het internet helpt je te stoppen met roken

Uit een onderzoek wat meer dan 32 jaar gelopen heeft, blijk dat rokers vrijwel altijd in groepen stoppen. Als een iemand uit een groep besluit te stoppen met roken, dan is de kans groot dat de rest van die groep ook gaat stoppen. Sociale media helpen rokers dit soort groepen op te zetten en dienen als inspiratie en aanmoediging om vol te houden. Met name Facebook wordt hier veel voor gebruikt.

7. Bloggen heeft een therapeutische werking

Blogging

Het dagelijkse dagboek wordt langzaam vervangen door bloggen om alle opgekropte gevoelens kwijt te kunnen. Alleen het opschrijven van deze gevoelens heeft al een therapeutische werking, maar doordat mensen kunnen reageren wordt deze werking nog eens versterkt. Uit onderzoek blijkt dat via reacties tieners de steun kunnen krijgen die ze niet kunnen krijgen van hun peers. Dit werkt met name goed in persoonlijke blogs; anonieme blogplatformen kunnen vaak nogal onaardig zijn.

8. We zijn nog nooit zo slim geweest

Op het internet is vrijwel alle informatie die bekend is te vinden. Online hoef je alleen maar te onthouden waar je bepaalde informatie kunt vinden, in plaats van dat je alle informatie zelf moet weten. Hoewel sommige mensen vrezen dat het hierdoor niet meer nodig is om welke informatie en kennis dan ook zelf te hebben, blijkt toch dat juist dit delen van informatie zorgt voor meer eerlijkheid, slimheid en culturele belevingen.

0 Reacties
Reageer